Cseh Gripenek után dán Falconok őrzik a balti légteret

MTI   ·   2013.01.03. 12:16
A dán királyi légierő egy NATO-megállapodás keretében megkezdte négy hónaposra tervezett járőrözését Észtország, Lettország és Litvánia légterében.

A feladatot a dánok F–16-os vadászgépekkel hajtják végre, amelyek a litván fővárostól, Vilniustól 220 kilométerre északnyugatra fekvő zokniai légi bázison állomásoznak. Korábban itt a cseh légierő JAS–39C Gripen vadászgépei teljesítettek szolgálatot.

A missziót a három balti ország 2004-es NATO-csatlakozása után hozták létre, miután az Oroszországgal határos, három egykori szovjet köztársaság kormánya jelezte, hogy nincs pénzük a légtér ellenőrzéséhez szükséges korszerű vadászgépek beszerzésére. Légterüket azóta az atlanti szövetség néhány nagyobb tagállamának vadászgépei ellenőrzik, rotációs alapon váltva egymást.

Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter tavaly novemberben azt mondta, hogy a magyar légierő gépei a közeljövőben részt vesznek majd a balti államok fölötti járőrözésben. Szerinte a Baltikum légterét a magyar Gripenek várhatóan 2015 és 2018 között védhetik.

Kapcsolódó hírek