Cseh jelentés a magyar Gripen balesetéről

MTI/iho   ·   2016.06.04. 18:45
cim4

A cseh hatóságok is befejezték a magyar Gripen balesetének a vizsgálatát. Ők sem hibáztak. Így nem terheli a cseh hadsereget semmiféle felelősség a magyar hadsereg JAS-39-es Gripen balesete miatt, ami túlfutott a leszállópályán.

Mint akkor arról beszámoltunk, tavaly május 19-én a kecskeméti bázisról érkezőben történt az incidens: a leszállás után a vadászbombázó végigszáguldott a kifutópályán, Ugrik Csaba dandártábornok, kecskeméti bázisparancsnok és Gróf Gergely őrnagy a pálya végénél, gyakorlatilag az utolsó pillanatban katapultáltak a Deltából. A Gripen irányítás nélkül túlfutott a betonon a füves mezőre, levált az orrfutó, és az egész orr-rész, majd összetört. Gyakorlatilag a géptörzs hátsó része egyben maradt, de relatíve javíthatatlanná vált.

A mostani hír szerint a cseh védelmi minisztérium befejezte a baleset kivizsgálását, de annak eredményét nem hozza nyilvánosságra.

A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének felelősségét a balesetben. Közelebbi információkat a vizsgálat eredményéről, tekintettel arra, hogy a repülőgép és személyzete a magyar légierőhöz tartozik, csak a magyar fél nyújthat – mondta a cseh védelmi minisztérium munkatársa, Jirí Caletka.

A vizsgálatokban Magyarország és a vadászgépeket gyártó Svédország szakértői is részt vettek. Hasonlóan fogalmazott Pavel Kríz, a cseh katonai rendőrség parancsnoka is. A katonai rendőrség ezt a vizsgálatot ellenőrizte és az államügyészség az egész ügyet átadja a Magyar Köztársaságnak, hogy a magyar fél azt büntetőjogi szempontból is lezárhassa – mondta a hírügynökségnek Pavel Kríz. Cseh részről nem történt hiba, még büntetőjogi szempontból sem – szögezte le a cseh katonai rendőrség parancsnoka.

Mint erről akkor beszámoltunk, a baleset után nem sokkal cseh részéről már volt viszonylag határozott vélemény a történtekről: Martin Stropnicky, cseh védelmi miniszter a repülőtéren tett látogatásakor azt mondta, információi szerint nem volt műszaki hiba, ami magyarázná a túlfutást. A cseh légierő parancsnoka azt tette hozzá, hogy ha műszaki hiba lépett volna fel, akkor természetesen az összes Gripen a földön maradt volna és a hadgyakorlat nem folytatódott volna.

A magyar parlament honvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke közleményben jelezte, a testület várja a honvédelmi tárca tájékoztatását a következő ülésén.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek