Csörlőkötéllel repült a vitorlázógép

iho/repülés   ·   2012.08.13. 17:57

Vasárnap kora délután a közeli horgásztóba esett egy, a kecskédi repülőtérről felszálló Pirat SZD 30 típusú vitorlázógép. Az esetet kapcsán a KBSZ szakmai vizsgálatot indított.

A helyszíni szemle első megállapítása szerint a csörlés befejeztével a csörlőkötél eddig tisztázatlan okból nem vált le a repülőgépről, amit látva, a csörlő kezelője a szabályoknak megfelelően levágott. A pilóta feltehetően nem észlelte, hogy kb. 300 méter hosszú csörlőkötelet húz magával, mert a felemelkedés után folytatta eltervezett feladatát, először körözött – spirálozott – termiket keresve, majd az iskolakör vonalán folytatta a repülést.

Eközben a csörlőkötél többször is hozzáért villamos vezetékekhez, illetve két háztól jelentették, hogy cserepet sorodort le a tetőről.

Az esetet a repülőtérről több szemtanú is látta, akik szerint végül valamiben elakadhatott a lelógó csörlőkötél, mert a repülőgép siklási szöge hirtelen megtört. A balesetvizsgálók feltételezése szerint a beakadt csörlőkötél ránthatta bele a vitorlázó repülőgépet a horgásztóba. A vízbe csapódástól gyakorlatilag javíthatatlanul megrongálódott légijármű féklapjait a helyszíni szemle során nyitott helyzetben találták, amiből arra következtetnek, miszerint a pilóta már érzékelhette, hogy probléma van és leszállásra alkalmas területet keresett – olvasható a KBSZ közleményében.

A KBSZ információi szerint a pilóta rendelkezett érvényes szakszolgálati engedéllyel és ezen a típuson ez volt az első repülése. A pilótát könnyebb sérüléssel megfigyelésre kórházba szállították.

Kapcsolódó hírek