Csúszik az űrrepülőgép utolsó repülése

MTI   ·   2012.09.17. 08:19

A rossz időjárás miatt egy nappal elhalasztották az Endeavour űrsikló átszállítását Los Angelesbe.

Az Endeavournak egy átalakított Boeing 747-es repülőgép hátán kellett volna helyi idő szerint hétfőn elindulnia „utolsó útjára” a floridai Kennedy űrközpontból, de ezúttal már nem az űrbe, hanem egy Los Angeles-i múzeumba. Az amerikai űrkutatási hivatal azonban vasárnap este bejelentette, hogy a rossz időjárás miatt 24 órával elhalasztotta az indulást.

Az Endeavour – akárcsak testvérhajói, a Discovery és az Atlantis – kiállítási tárgy lesz. A NASA legidősebb űrsiklóját, a Discoveryt áprilisban szállították át a washingtoni Smithonian Intézetbe, az Atlantist viszont nem kell sehová vinni, mivel „nyugdíjas éveit” a Kennedy űrközpont látogatócsarnokában fogja tölteni.

Az Endeavour űrbéli missziója összességében a flotta két másik gépéhez képest rövid volt: húsz év alatt 25-ször járt az űrben, összesen 299 napot töltött odafenn.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.