Dark Blade 2019: Csehországban repültek a magyar harci helikopterek

Kelecsényi István   ·   2019.06.05. 15:00
dark_blade0

Az Európai Védelmi Ügynökség 2009-nem hozta létre a HEP-programot, amelyben Európai Államok haderői gyakorolhatnak közösen válságkezelési és egyéb katonai műveleteket. Az EDA tagországai: Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Görögország, Finnország, Magyarország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Svédország, Szlovénia, Nagy-Britannia, Norvégia. A HEP programban résztvevő államok kidolgoztak közös eljárásokat, valamint a szimulációkat a személyzet kiképzésére, a forgószárnyasok technikai felszereltsége és a logisztikai ellátása területén.

2012-től kezdve tartanak Dark Blade néven évente ismétlődő gyakorlatokat, amelyre több nemzet küld el kisebb-nagyobb katonai kontingenseket, illetve megfigyelőket. 2017-ben hazánkban a Pápai Repülőbázison tartották meg az rendezvényt. 2019. május végén a cseh Namest 22. Helikopterbázisra települtek az idei gyakorlat résztvevői.

Nézze meg a szerző képeit! A fotóra kattintva galéria nyílik!

Hazánk, köszönhetően az orosz nagyjavítás után rendelkezésre álló helikopterállománynak, három Mi-24P harci és két Mi-17 közepes szállítóhelikopterrel vesz részt a gyakorlaton Simon Péter alezredes, a harci helikopter zászlóalj vezetőjének parancsnoksága alatt. A gyakorlaton a magyar hajózóknak, levegő–föld éleslövészetet és különböző COMAO (összetett légi művelettel) kellett végrehajtani, nappali és éjjeli viszonyok között.

A gyakorlatra a belgák két A109B könnyű és három NH-90 közepes, a németek három CH-53G nehéz szállító, a szlovének egy-egy Bell-412 könnyű és AS532 Superpuma közepes szállító, a lengyelek egy W-3AE könnyű szállítóhelikopterrel települtek. A hazai erők négy-négy Mi-24/35 harci és Mi-171 közepes szállító forgószárnyassal vesznek részt a gyakorlaton. Támogató erők közül említést érdemel a négy L-159 ALCA könnyű harci repülőgép, valamint légvédelmi egységek és alegységek, és több mint 800 cseh katona.

Az Európai Uniós személyi állomány is elérte a 300 főt, és EDA Mentor csoportok érkeztek Svédországból, Ausztriából, Németországból, Hollandiából és az Egyesült Királyságból is. Megfigyelőként olaszok is résztvettek a gyakorlaton.

Az EDA széleskörű médianyilvánosságot ad a rendezvénynek: a csehek pedig még külön „spotternapot” is tartottak az érdeklődőknek a médianap mellett. A spotterek a bázis gategurard – kivont relikvia repülőeszközök – megtekintése után, a feladatokra fel és leszálló forgószárnyasokat is fotózhatták. A magyar kötelék két Mi-24P, egy Mi-17N és egy Mi-17-tel repült ez alkalommal, számos külföldi helikopterrel közösen.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek