Debrecen, 2-es villamos: még sok van hátra

iho/vasút   ·   2013.01.03. 09:42

Amint kültéri munkára alkalmas idő lesz, azonnal láthatóvá válik a debreceniek számára, hogy új korszak kezdődött a kivitelezésben, ez következik Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. igazgatója szavaiból – írja a hajdu.online. A szerződésmódosítás szerint – amely már csak az irányító szervezet jóváhagyására vár – a korábbi vezércég, az Arcadom Zrt. háttérbe vonul, és a Keviép lép előre.

A Salétrom utcán a villamosok fogadóépülete, az úgynevezett remíz készültsége 60 százalékos. Január közepétől itt dolgoznak majd nagy erőkkel az elektromos szereléseken, mert áprilisban már fogadni kell az első villamost.

A pálya városi vonalain akkor vonulnak fel az építők, ha az időjárás lehetővé teszi a folyamatos munkát. Úgy tervezik, hogy a forgalmas csomópontokat – köztük a Plaza előttit – mielőbb véglegessé alakítják. Lesz még fennakadás így is bőséggel, hiszen a pályaépítési munkákból bő 70 százalék hátra van – tudtuk meg az igazgatótól. A Petőfi téren, valamint a Nagyállomástól a Plazáig az elektromos vezetékek elhelyezése miatt még fel kell bontani a burkolatot.

A tennivalók nagyságrendjét jól érzékelteti az összeg is: az eredetileg 7,5 milliárd, de mára 8,5 milliárd összértékű beruházásból még csaknem 6 milliárd forintnyit kell „bedolgozni”.

– Pénz van, kapacitás van, a többi logisztikai feladat: szervezni, ütemezni kell – mondta Miklóssy Ferenc, aki azt sem tartja kizártnak, hogy akár a végső határidő, 2013. december 20-a előtt átadják a beruházást.

Kapcsolódó hírek