Debrecen: a bíróság zárja le a villamostendert

iho   ·   2013.06.03. 08:51

A napokban utasította el a bíróság jogerősen a debreceni 2-es villamos beszerzésére kiírt hatodik (legutolsó) közbeszerzési eljárás ügyében a Skoda keresetét, és ezzel a vesztes pályázók gyakorlatilag minden lehetőséget kimerítettek a végeredmény megtámadására – tudta meg a hajdú-bihari portál Szűcs Lászlótól, a debreceni polgármesteri hivatal főosztályvezető-helyettesétől.

A Skoda pályázatát egy apróságnak tűnő részlet miatt – nullás összeggel szerepeltette árajánlatában az ablaktörlő lapátokat – zárták ki az eljárásból, ugyanis a törvényi szabályozás nem tett lehetővé más döntést.

Bár az 5. eljárás – amelyet az olasz AnsaldoBreda nyert, de a Döntőbizottság megsemmisítette ezt az eredményt – bírósági szakasza még nem zárult le, Szűcs László szerint annak eredménye már nem érintheti a debreceni projektet.

Mint emlékezetes, az első fokon eljáró bíróság a városnak adott igazat, tehát kimondta, hogy a Döntőbizottság hibázott, majd ezt a döntést a Döntőbizottság támadta meg másodfokon. Így akár az a helyzet is előállhat, hogy kiderül, az AnsaldoBreda önhibáján kívül esett el a megrendeléstől. Ez a per is várhatóan lezárul a nyáron.

– Ha elmarasztalja a bíróság a Döntőbizottságot, és végső soron az olaszok nyernek, az sem fogja semmissé tenni a köztünk és a spanyol gyártó közötti szerződést. Ekkor minden bizonnyal az olasz cég jogászai elemezni fogják a helyzetet és megvizsgálják, a Döntőbizottság hibája miatt terhelheti-e az államot bárminemű kártérítési felelősség közigazgatási jogkörben okozott kár miatt. Elképzelhető, hogy ebben az esetben az olasz cég kártérítési igénnyel lép fel az elmaradt szerződés miatt, de ezt már nem velünk szemben teszi meg – mondta Szűcs László.

Kapcsolódó hírek