Debrecen: reptér és logisztikai bázis

MTI   ·   2013.02.15. 20:47
cim

Az infrastruktúra, különösen az ipari park és a repülőtér fejlesztése lehet az alapja Debrecenben annak, hogy a városba további amerikai termelőberuházás érkezzen – mondta az ipari parkot és a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport tulajdonos-vezérigazgatója, miután az amerikai nagykövettel pénteken áttekintették a fejlesztési lehetőségeket.

(fotók: Szever Dániel)

Debrecen négy olyan fontos szakmai üzenetet küldhet az amerikai partnereinek, amelyek vonzóvá tehetik a várost a befektetők számára – mondta Herdon István a debreceni repülőtér cargo csarnokában rendezett sajtótájékoztatón. Elsőként lehetővé teszik, hogy repülővel, egy átszállással elérhető legyen a város az Egyesült Államokból, továbbá folytatják a Határ úti ipari park fejlesztését. Emellett olyan logisztikai bázist hoznak létre, amely nagyobb vállalatok igényeit is képes kiszolgálni, valamint támaszkodnak a Debreceni Egyetem tudásbázisára.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete méltatta, hogy a kormány pénteken stratégiai megállapodást kötött a National Instruments (NI) amerikai vállalattal, amely Debrecenben a mérés- és irányítás-automatizálás területén folytat termelő tevékenységet. Emlékeztetett: a NI 70 millió dollárt fektetett be 2001 óta Debrecenben, a 90 százalékban kivitelre termelő cég ma már a város egyik legnagyobb exportőre.

A városvezetőkkel, a gazdasági élet szereplőivel és az egyetem vezetőivel folytatott megbeszélései alapján Debrecent jó adottságokkal rendelkező helynek nevezte, amely nyitott az újabb amerikai befektetésekre.

A nagykövet kiemelte, hogy a debreceni repülőtér immár  menetrend szerint közlekedő járatokkal bonyolítja a személyforgalmat, ez pedig elősegítheti a külföldi diákok mobilitását, és az üzleti célú utazásokat is megkönnyíti. Úgy vélte, a reptér logisztikai bázisa kitörési pont lehet a város számára.

Kapcsolódó hírek