Dél-Románia megbénult a hó és a szél miatt

MTI   ·   2012.01.26. 12:07

Az erőteljes viharos havazás csaknem teljes mértékben ellehetetlenítette a közlekedést Románia déli részén, ahol több megyében a katonaságot kellett bevetni a hó eltakarítására és az elakadt autók utasainak kimentésére.

A katonák Ilfov, Buzau és Giurgiu megyékben takarítják a hó miatt járhatatlanná vált országutakat. A román belügyminisztérium közlése szerint több mint száz országos és megyei rangú út vált járhatatlanná, akárcsak egy vasútvonal. Négyszáznyolcvan település maradt áram nélkül, és ezerháromszáz embert mentettek ki, akik gépkocsijukkal akadtak el az országutakon. Őket a hatóságok a polgármesteri hivatalokban és egyéb, erre a célra alkalmas létesítményekben szállásolták el. Több mint háromszázhatvan iskolában szünetel az oktatás az időjárás miatt. A hóvihar a légi és a vasúti közlekedésben is fennakadást okozott. Mintegy harminc repülőjáratot töröltek, a vonatok pedig késnek.

Románia déli részén kedd estétől szinte megállás nélkül havazik. A helyzetet bonyolítja, hogy a havazással egy időben erős szél fúj, így a hóvihar okozza a legnagyobb nehézségeket.

A román hatóságok korábbi közlése szerint csütörtökön délután hat óráig lett volna érvényben az úgynevezett narancssárga színű hóviharjelzés, de ezt meghosszabbították, mivel a meteorológusok szerint nem fog enyhülni az idő.

Narancssárga viharjelzés van 14 megyében, számos moldvai mellett Brassó, Szeben, Kovászna és Hargita megyében is. Utóbbiban már tegnap is nehézkesen lehetett közlekedni, főként a kamionosoknak okozott gondot a havazás. A Csíkszereda–Székelyudvarhely és Csíkszereda–Comăneşti közötti országutakat reggelre 1–1,5 méteres hó lepte el. Mindkét országúton forgalomkorlátozást rendeltek el, a 7,5 tonnánál nehezebb autók nem közlekedhettek a veszélyesebb szakaszokon.

Szentegyháza közelében, illetve a Gyimesekbe vezető úton is hóvihar volt, a látási viszonyok megromlottak, a szél pedig az eltakarított havat is ráfújta az útra. A hargitafürdői eltérőnél a vihar kidöntött egy fenyőfát, amely egy elektromos vezetéket is magával sodort, így járhatatlanná vált az út. A két országút bizonyos szakaszainál órákat álltak a kamionosok, amíg végre sikerült járhatóvá és biztonságossá tenni az úttestet.

Kapcsolódó hírek