Digitalizált ZSSK

iho   ·   2016.08.17. 18:45
00kicsi

Valamennyien láttuk már, amikor egy pályaudvaron a vezető jegyvizsgáló végigment a peronon az indulásra kész vonat mellett, és buzgón jegyzetelt valamit. Nem is igazán tudtuk, talán nem is igazán érdekelt, mit is irkál, mindenesetre az utas szemszögéből nézve mókásnak tűnt – ennél mókásabb csak a mögötte lépkedő, „zagyva számsorokat” jegyzetelő vasútbarát volt.

QR-kód van már a szlovák kocsikon is<br>(Korcsmáros Gábor felvételei)

A jegyvizsgálónak ki kellett töltenie a vonatterhelési kimutatást ami a vonatba sorozott kocsik pályaszámát is tartalmazta, összegezve pedig a vonat össztömegét kapták meg eredményként. A MÁV-Startnál ennek elektronikus formája (QR-kódokkal) már bő egy éve létezik, vége tehát a papírmunkának, és a tömbök archiválási céllal történő halmozásának. A ŽSSK is bevezette ugyanezt a rendszert, a vezető jegyvizsgáló által géppel leolvasott kód egyből a központi nyilvántartás része lesz majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek