Dönthet az új taxisrendeletről a Fővárosi Közgyűlés

MTI   ·   2013.03.26. 17:10

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester március elején írta alá a Budapest-szerződést. A dokumentum rögzíti, hogy az állam átvállalja a főváros adósságállományának 60 százalékát - amely több mint 104 milliárd forint -, valamint több fővárosi fejlesztés közös előkészítését is. A szerződés tartalmazza azt is, hogy a kormány május 20-áig lépéseket tesz a BKV zavartalan működésének fenntartása érdekében, és elkötelezett a társaság adósságának konszolidálása, valamint a járműpark megújítása iránt. A megállapodás a Fővárosi Közgyűlés elfogadó határozatával lép hatályba.

Napirenden szerepel az új taxisrendelet is. Ez bevezetné a fix tarifát, amely 450 forintos alapdíjat, 280 forintos kilométerdíjat és 70 forintos percdíjat állapít meg. A rendelettervezet szerint csak 10 évnél fiatalabb autóval lehet taxizni, amelynek tengelytávja legalább 2550 milliméter, öt személy szállítása esetén csomagtere nagyobb, mint 430 liter, motorja legalább 60 kilowatt (80 lóerő) teljesítményű, és megfelel az Euro IV-es, 2018-tól pedig az Euro V-ös károsanyag-kibocsátási normáknak. A járművekben kötelező lesz a légkondicionáló, október 15. és március 15. között pedig téli gumit kell felszerelni rájuk.

A tervezet foglalkozik az autók külsejével is, e szerint az autók alapszíne sárga lesz, az ablakok alatt a két ajtó szélességében sárga-fekete pepita sáv fut végig, a kötelezően megjelenítendő információkat (engedélyszám, díjszabás, elfogadott bankkártyák logói, "Minősített budapesti taxi" felirat) a karosszérián fekete, az ablakokon fehér karakterekkel kell szerepeltetni.

Kapcsolódó hírek