Drágább lesz a vízi közlekedés

iho/hajózás   ·   2012.05.31. 09:35

A nemzeti fejlesztési miniszter június 25-i hatállyal módosította a hajózási hatósági díjakat, a legtöbb tarifa emelkedett. A kedvtelésből üzemeltetett kishajó, illetve motoros vízi sporteszköz lajstromozási díja a jövőben 31 ezer forint lesz – írja a Heol.hu.

Eddig a kishajóra és a vízi sporteszközre külön-külön nevesítve a díj 16 ezer forint volt. Ugyanennyibe került a kompok lajstromozása is, ez viszont ötezer forintra csökken. Az ideiglenes lajstromozás díja a végleges díj fele volt eleddig. Mostantól ennek is fix összege lesz, 33 ezer forintba kerül majd.

A hajózási képesítő vizsgák díjai is emelkednek: most még a teszt 564 forint, az írásbeli vagy a szóbeli vizsga 1118 forint, a gyakorlati pedig 3344 forintba kerül. Az új tarifák szerint a teszt hétezer forintba, az írásbeli vagy szóbeli vizsga nyolcezer forintba, a gyakorlat 18 ezer forintba kerül majd.

A vizsga kiegészült még a hatezer forintos számítógépes vizsgával és a 15 ezer forintos esettanulmánnyal. Az új díjakat a rendelet hatályba lépése után indított eljárásokban kell alkalmazni.

Kapcsolódó hírek