Drón Konferencia: több lehetőség, mint veszély...

iho   ·   2019.11.11. 09:00
dronkonf_cim

A dróntechnológia kereskedelmi alkalmazásának lehetőségeiről, a hamarosan életbe lépő uniós szabályozásról, illetve az autonóm légi járművekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztésről tanácskoztak a II. Drón Konferencia és Expo résztvevői a Várkert Bazárban. A HungaroControl által életre hívott rendezvényen az iparág kiemelt nemzetközi szereplői, az állami és versenyszféra, valamint a startup-szektor képviselői egyaránt bemutatkoztak - hangzik a légiforgalmi irányító szolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A pilóta nélküli légi járművek – közismert nevükön: drónok – számos, nemzetgazdasági szempontból jelentős iparágat forradalmasíthatnak a közeljövőben. Ezt igazolja a felhasználói igények exponenciális növekedése is. Éppen ezért a HungaroControl az idei rendezvény kiemelt témájául a drónok kereskedelmi célú felhasználását és a drónfelderítést választotta. Az említetteken túl reflektorfénybe kerültek a dróntaxik, továbbá azok a startupok is, amelyek az önvezető légi járművek piacán kívánnak tevékenykedni.

A drónokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztésben élen járó magyar vállalat a konferenciát azzal a céllal szervezte meg, hogy a jelenlévők számára biztosítsa az egymástól tanulás és az új együttműködések kialakításának lehetőségét. Idén több mint hatszázan vettek részt a tanácskozáson, a kiállítótérben pedig hazai és nemzetközi cégek mutatták be innovatív termékeiket, szolgáltatásaikat.

(fotók: MTI/Kovács Attila)

A HungaroControl vezérigazgatója köszöntőjében kifejtette: a magyar légiforgalmi szolgálat innovatív vállalatként felelősségének érzi, hogy minden eszközzel ösztönözze a hazai és nemzetközi szereplők közötti szakmai párbeszédet. „A hazai UTM rendszert csakis szoros együttműködések által és hatalmas erőforrás-befektetéssel tudjuk kialakítani. A fő célunk az, hogy a felhasználói igények ismeretében a lehető legátgondoltabb, szofisztikált rendszert hozzuk létre a drónozók számára, függetlenül attól, hogy üzleti vagy éppen hobbi célból szeretnék használni eszközeiket” – mondta Szepessy Kornél.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóbeszédében elmondta: „a dróntechnológia és a kapcsolódó iparágak folyamatos és dinamikus fejlődése a következő évtizedekben előreláthatóan újabb magaslatokat ér el. Az európai piac éves potenciálja 2035-re meghaladhatja a 10 milliárd eurót, 2050-re megközelítőleg 15 milliárd euróra növekedne tovább. A várható bővülés új munkakörök megjelenését hozza magával, közvetlen munkahelyteremtő hatása a kereskedelmi és állami szektorban összesen százezres nagyságrendű lehet Európában”. A tárcavezető ezzel összefüggésben hangsúlyozta: „Magyarország a dróniparágban is arra törekszik, hogy ne csak kövesse, hanem lehetőség szerint diktálja az új trendeket, régiós szinten vezető szerepet töltsön be”.


Az egésznapos esemény záróprogramjának résztvevői a dróntechnológia jövőjét és fejlődési irányait kísérelték meg feltérképezni. A beszélgetés során egyetértettek abban, hogy az iparág elképesztő mértékű fejlődéséből adódó kihívásokra csakis a szabályozói és irányítói feladatokat ellátó szervek együttműködésével lehet választ találni.

A magyar légtér irányítói számára komoly feladat a drónok jelenléte, minden évben többször is zavarják a fel és leszálló repülőket – nyilatkozta Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak. Míg két évvel ezelőtt éves szinten négy drónészlelést jelentettek a fel- és leszálló gépek kapitányai, addig a tavalyi évben már 13-ra emelkedett ez a szám. Idén szintén négy észlelésnél tartanak, igaz, ebből hármat egymást követő napokon tapasztaltak az elmúlt hetekben.

Szepessy Kornél vezérigazgató arra hívta föl a figyelmet, hogy ezek a drónreptetések a hagyományos légi forgalmon túl a repülőtér működését is nagyban megzavarják, emiatt jelentős energiát és fejlesztési forrásokat kell arra fordítaniuk, hogy a drónok felderítése, láthatósága a következő években megvalósuljon, amire momentán csak a hagyományos légi járművekre fókuszáló megoldásaik vannak, radarberendezések formájában.

A kicsi, tipikusan műanyagból készülő drónokat a hagyományos radarjaik nem észlelik jelenleg, ezért óriási feladat, és kiemelt projektként is kezelik a HungaroControlnál, hogy mielőbb legyen egy a kooperativ, vagyis együttműködő, valamint egy a non kooperatív, tipikusan ellenséges szándékkal érkező drónok felderítésére irányuló rendszerük.

Palkovics László innovációs miniszter hangsúlyozta, hogy a szabályozási környezetnek nem követnie, hanem ösztönöznie kell a fejlődést, és figyelembe kell vennie a drónok használatából eredő kihívásokat. Kiemelte ezek közül a nem kívánt repülések tilalmát, az érzékeny infrastruktúrák, a védett intézmények és a magánszféra megóvását, de hozzátette, hogy a drónok használata sokkal több lehetőséget rejt, mint veszélyt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek