Drónveszély: mi lesz az atomerőművekkel?

iho   ·   2015.03.02. 08:45
cim5

Elfogadhatatlan veszélyként minősítette a drónok repülését az atomerőművek felett egy a Greenpeace megbízásából a helyzetet felmérő konzultáns cég. A kutatásnak az adta az apropóját, hogy Franciaországban tavaly tizenhárom atomerőmű fölött észleltek pilóta nélküli repülő szerkezeteket, január első napjaiban pedig a Nogent-sur-Seine atomerőmű légterében egyszerre két gép is repült.

A tanulmány azt állítja, a nem túl súlyos és becsapódáskor sem túl nagy energiát jelentő drónok mégis el tudják találni az atomerőművek olyan érzékeny pontjait, amelyek végül a Fukushimához hasonló balesetre vezethetnek. Először az erőmű blokkjain kívül kell kárt okozni abban az energiarendszerben, amely a reaktor hűtését szolgálja, ezután az áramellátás a belső generátorokra marad, és második hullámban a drónoknak ezeket az áramfejlesztőket kellene támadniuk ahhoz, hogy a reaktor túlmelegedjen. Mindehhez pedig elég az a nem túl nagy tömegű robbanóanyag, amit a kis gépekhez rögzítenek, állítja a tanulmány.

A környezetvédők ezt az egész logikát arra hegyezik ki, hogy az atomerőművek túlságosan sebezhetőek, ezért valamennyit be kellene zárni. Franciaországban ez azért különösen izgalmas kérdés, mert az ország energiaszükségletének háromnegyedét ilyen forrásból biztosítják, szám szerint ötvenkilenc atomerőműből.

A franciaországi repülési hatóság 1300 drón üzemeltetésére adott ki engedélyt, amelyek kereskedelmi célból repülnek, de számtalan szerkezet létezik magánszemélyek kezében, mindenféle bejelentés és engedély nélkül. Párizs nemrég amúgy is kapott már ízelítőt a drónok „támadásából”: egy ilyen kis gép januárban egy ízben feltűnt az Elysee palota fölött, és legalább öt fontos más objektum, többek közt az Eiffel-torony, az amerikai nagykövetség, a Bastille és a belügyminisztérium légterében is, miközben egyiknek sem találták meg a földi irányítóját a rendőrök.

Egy másik szakértő arra figyelmeztetett, hogy ilyen típusú veszély kivédésére sem az atomerőművek, sem más objektumok védelme nincs felkészülve, a kisméretű gépeket a radarok nem észlelik. A francia védelmi tárca megkezdte a helyzetre vonatkozó törvénytervezet kidolgozását, de a Greenpeace úgy tudja, a hadsereget felruházták azzal a joggal, hogy adott esetben lelője a veszélyes helyeken repülő drónokat, viszont ha ezt az atomerőművek fölött teszik, azzal akár még nagyobb bajt okozhatnak.

Az erőműveket működtető Électricité de France szóvivője azt mondja, hogy a franciaországi telepek ellenállnának a drónok támadásának, a tanulmány szerint azonban minél régebben épült egy atomerőmű, annál inkább sérülékeny. Maga a tény, hogy lehetséges a drónok támadása az atomerőművek ellen, komoly pszichológiai hatást válthat ki. Talán ezért került épp a Greenpeace a figyelem középpontjába, hiszen aktivistái a nukleáris energiaforrások ellen már többször felléptek, és olykor meg is próbálták a behatolást egy-egy erőmű területére. A Greenpeace tagadja, hogy az erőművek felett repülő drónokhoz bármi köze lenne, egyébként a francia törvények értelmében az atomerőművek öt kilométeres körzetében tilos bármilyen repülő tárgy megjelenése.

És még egy érdekes fejlemény: a párizsi drónrepülések után a franjcia rendőrség bemutatta a maga légvédelmi berendezését, egy olyan vadászdrónt, amely, ha utoléri, egy háló segítségével próbálja megfogni az illegális drónt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek