Durván drágulna a taxi

iho/közút   ·   2012.11.05. 12:35

Ha elfogadják a KDNP-s képviselők módosító javaslatát, akkor ezentúl a taxizás is áfaköteles lenne. Ez pedig azt jelentené, hogy 27 százalékot is drágulhat a szolgáltatás – írja a menedzsment fórum.

Négy KDNP-s képviselő jegyzi azt a módosító indítványt, melynek értelmében a taxizás is áfaköteles lenne. „A módosítás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozások a lehető legnagyobb mértékben bekerüljenek az áfakörbe, ugyanis ezen vállalkozások jelentős része a mai napig alanyi adómentességet választ, így az általuk nyújtott szolgáltatások áfája nem jelenik meg költségvetési bevételként” – olvasható a módosító javaslat indoklásában. Mindez a gazdaság fehéredését szolgálná a képviselők szerint.

Az új rendszer lényegében a céges telefonok magánhasználatának mintájára működne. Vagyis a módosítás lehetőséget teremt arra, hogy az áfakörbe való belépés a kisvállalkozói adminisztratív terhek egyidejű csökkentése mellett valósuljon meg, és a nehezen ellenőrizhető valóságtartalmú részletes útnyilvántartás vezetése helyett egy olyan arányú taxizást szolgáló használat alapján vonja le a taxis a költségei áfáját, amelynek mértékét a törvény vélelmezi.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Itt a Credobus Econell 18 Next!

iho/közút   ·   2021.10.15. 09:00

A tervek szerint tíz éven belül magas technológiai színvonalú, a környezetet kisebb mértékben terhelő, hazai gyártású autóbuszokra cserélik a magyarországi autóbusz-állományt – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Budapesten, a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésű csuklós autóbusz bemutatóján.