E-útdíj: lehet már regisztrálni!

MTI   ·   2013.06.25. 08:49

Hétfő délutántól regisztrálhatnak az Elektronikus Útdíjszedési Rendszerben (HU-GO) a szerződni kívánó fuvarozók. Az Állami Autópálya Kezelő ügyfélszolgálatain az ügyintézők segítségével is lehet online regisztrálni. A regisztráció során először az ügyfél jelszót választ, majd megadja a személyes – céges – adatait, és megválaszthatja a kapcsolattartás nyelvét is. Ezt követi a jármű adatainak megadása, ami azért fontos, mert a jármű tengelyszáma és a motor környezetvédelmi besorolása határozza meg az útdíjat.

Ezután az ügyfélnek el kell fogadnia az általános szerződési feltételeket. Ez meghatározza az ÁAK – a megtett úttal arányos – elektronikus díjszedési rendszerének igénybevételéhez nyújtott szolgáltatások általános feltételeit. Az ÁSZF megismétli a díjfizetéssel kapcsolatos törvényi és végrehajtási rendeleti szabályokat, valamint közli a díjfizetés részletes előírásait is.

Úthasználati jogosultságot viszonylati jegy megváltásával vagy fedélzeti eszköz használatával lehet szerezni. Aki viszonylati jegyet akar vásárolni, ezt megteheti regisztráció nélkül, egy adatlap kitöltésével is. Ha regisztrál, akkor az egyedi folyószámláján biztosítania kell az útdíj megfizetéséhez szükséges fedezetet.

Aki fedélzeti eszközt használ, annak mindenképpen regisztrálnia kell. Aki már rendelkezik fedélzeti eszközzel, illetve akinek ezt az egyetemes útdíjszolgáltató biztosítja, annak az egyedi folyószámláján ott kell állnia az útdíj fedezetének.

Az utólagos útdíjfizetés lehetőségét az egyetemes útdíjszolgáltató írásbeli szerződés megkötésével biztosítja. Ezt az ÁAK ügyfélszolgálatain személyesen vagy az ÁAK értékesítési osztályán postán lehet kezdeményezni.

A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsikra, vontatókra (ideértve a nyerges vontatót is), valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból álló járműszerelvényekre vonatkozik a fizetési kötelezettség. A rendszerben a tengelyszám alapján három kategóriát különböztetnek meg (J2, J3, J4). A tengelyek száma az úthasználat során is módosítható bizonyos feltételek mellett.

Mint arról az iho.hu is beszámolt, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság egyetért az e-útdíj elvével és bevezetésével, de a hamarosan induló rendszer a szakértők szerint még messze nincs kész a rajtra. Ha július 1-jén mégis elindítják, káosz jöhet.

Kapcsolódó hírek