E-útdíj: melyik céget válassza a fuvarozó?

iho   ·   2013.07.26. 08:29

Eddig húsz társaság kapta meg az engedélyt, hogy bevallási közreműködőként részt vegyen az e-útdíj rendszerében. További 18 céggel szerződött az ÁAK, amelyek azonban még nem estek át az auditálási eljáráson. Az utdijhirek.hu azt elemezte, melyek a jelenlegi piac legerősebb, legmegbízhatóbb résztvevői.

Az adatokból kitűnik, hogy a bevallási közreműködők között nagy a szórás, a legnagyobb árbevétellel a Secret Control GPS Kft. rendelkezik, 1,87 milliárd volt az éves nettó árbevétel, 756 millió forint pedig az adózott eredményük. A felmérés során csak azt az eredményt vették figyelembe, amely az útdíjfizetés szempontjából lényeges flottakövetési üzletágból származik. Ha egy társaságnak nem ez a fő profilja, akkor nem látható, hogy mennyire erős az útdíjfizetési szektorban. Ilyen például a Multi Alarm, amely ugyan 1996 óta az objektumvédelmi piac szereplője, de a GPS-alapú flottakövetés kis szeletét jelenti a profiljának. A Webeye Magyarország esetében a táblázat az önálló adataikat tartalmazza, természetesen Lambda-Com cégcsoport szinten ennél magasabb mutatókról lehetne beszámolni.

Van olyan társaság is, amely idén alakult, így esetükben még nem beszélhetünk lezárt üzleti évről. Beszédes adat az alkalmazottak száma, amely jelzi, hogy melyik cég rendelkezik a legnagyobb szakembergárdával. Az útdíjrendszer bevezetése óta a flottakövetőknek erősíteniük kellett ezen a területen, főként az ügyfélszolgálati tevékenység fejlesztésére volt szükség. A táblázatból látható, hogy hét cégnél haladja meg az alkalmazotti létszám a 10 főt, de három olyan társaság is van a listán, amelynek mindössze egy bejelentett alkalmazottja van. Az alapítás éve azért lényeges információ, mert a szakmában eltöltött idő a tapasztalatokat gyarapítja. Hét olyan társaság szerepel a bevallási közreműködők között, amelyet 2000-nél régebben alapítottak.

Végezetül az árbevétel és a szolgáltatási díj alapján egy becsléssel kiszámítható, hány járműben működnek a cég eszközei. Ez az adat azért lehet fontos az újonnan szerződőknek, mert minél több járművet szolgálnak ki, annál felkészültebbek a cégek, sok ügyfél esetén biztos, hogy változatos feladatokat, olykor problémákat kell megoldaniuk az üzemeltetés során.

Kapcsolódó hírek