Ebből a szempontból is óvatosan vonatozzon: a balatoni kiemelt intercitykre és expresszvonatokra idén nyáron is helyjegyet kell váltani

MÁV/iho   ·   2024.05.17. 16:05
00_balatoni_helyjegyek

A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel, több ülőhely-kapacitással közlekednek. A vonatok nagy részére kötelező a helyjegy váltása, a MÁV azt kéri, ne megszokásból utazzunk, tervezzük meg előre utazásunkat és vásároljuk meg időben menetjegyeinket.

A kiemelt balatoni vonatok a teljes szezonban csak helyjegy váltásával vehetők igénybe, így garantált az ülőhely. Az intercity és expresszvonatokon az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé is kötelező a helyjegyet megváltani. Aki nem rendelkezik helyjeggyel 1000 forintos pótdíjat kell fizetnie a helyjegy ára mellé.

A jegyet érdemes elővétellel megvásárolni, hiszen így nem csak a helyünket foglalhatjuk le, de jelentősen kedvezőbb a jegyár is. A könnyebb jegyvásárláshoz célszerű az automatákat és az online jegyvásárlást használni akár az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A kiemelt balatoni vonatok, amik mindegyikére kötelező a helyjegy megváltása is:

  • Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart IC,
  • Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton IC,
  • Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám expresszvonatok,
  • Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Velence és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszvonat
  • Helikon Interrégiók esetében Pécs és Kaposvár között.

Helyjegy váltása nem szükséges a Balaton partja mentén, a kijelölt helyjegymentes szakaszokon utazva.

A helyjegy váltása érinti a Budapest és Székesfehérvár között vonattal ingázókat is. Nekik érdemes olyan vonatot választani az utazásukhoz, ami helyjegy nélkül is igénybe vehető – például a Bakony IC, Göcsej IC, Vízipók sebesvonatok vagy a Z30 vonatok.

A hétvégi időszakban többnyire telített Helikon Interrégiók helyett javasoljuk a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expressz választását.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.