eCitarókkal bővül a pécsi elektromosbusz-flotta

iho/közút   ·   2022.04.11. 15:00
pecsi_villanybuszok01

Nyolc új, teljesen elektromos hajtású Mercedes-autóbusz állhat forgalomba a baranyai megyeszékhelyen az év vége felé.

Hivatalos eredmény született Pécs helyi közlekedési társasága, a Tüke Busz Zrt. elektromosbusz-tenderén: a német Daimler Truck AG magyarországi képviselete, az Omnibus Hungária Kft. diadalmaskodott. Ennek értelmében a cég nettó 1 milliárd 519 millió 974 ezer 800 forintért szállíthat nyolc új, alacsonypadlós, 12 méter hosszú, szóló városi (M3/I osztályú) Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt, valamint a töltésükhöz szükséges infrastruktúrát – vagyis egy busz értéke nettó 190 millió forint.

A közbeszerzés harmadik nekifutásra lett sikeres. A Magyarbusz[info] oldal információi szerint az önkormányzati kezelésben álló társaság először 2020 decemberében, majd tavaly ősszel írt ki tendert, a közbeszerzéseket azonban mindkét esetben visszavonták: elsőnek  megváltozott a műszaki elvárásokkal, érveltek, másodjára pedig a rövid szállítási határidő okán egyetlen gyártó sem indult el a tenderen. A harmadik, végül eredményes próbálkozásra idén januárban került sor. Erre négy cég jelentkezett: a kínai BYD Europe és a török Goldi Mobility pályázatát érvénytelennek találták, a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. ajánlatát nem is vizsgálták, így mindössze az Omnibus Hungária maradt versenyben, és húzta be így a győzelmet.

A kiírás alapján a maximum 13 méter hosszú, három duplaszárnyas ajtóval felszerelt elektromos buszoknak legalább 250 kilométert kell tudniuk megtenni egy feltöltéssel, a gyártó szerint viszont akár 315 kilométeres távra is képesek. A kocsikon 74 utas utazhat.

A járműveket a szerződés aláírásától számított 250 napon belül le kell szállítania a gyártónak, így az eCitarókat várhatóan az év vége felé veheti át a Tüke Busz.

A beszerzés költségének hetven százalékát, 1 milliárd 170 millió 55 ezer forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Zöld Busz Programjának részeként érkező támogatásból állják a pécsiek.

A baranyai megyeszékhelyen nem lesznek ismeretlenek az elektromos üzemű buszok: előzőleg 2020 őszén állt forgalomba tíz BYD K9 típusú kocsi a helyi buszvonalakon.

(A nyitóképen látható BYD-buszok után Mercedes eCitarókkal frissül a Tüke Busz elektromosbusz-flottája. Kép forrása: MTI)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek