Átadták Pécs új elektromos autóbuszait

MTI/iho   ·   2020.07.31. 18:00
pecsi_villanybuszok0

Az alacsonypadlós, légkondicionált, USB-töltőpontokkal felszerelt, 64 utast befogadó járműveket 1,7 milliárd forint uniós pályázati támogatásból vásárolta a pécsi önkormányzat. A projektnek része volt egy a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építése is a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt. telephelyén.

A Pécs főterén pénteken tartott átadási ceremónián elhangzott: 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezernél több lakosú magyarországi településeken. Erre 36 milliárd forint jut a következő évtizedben. A fejlesztéssel elérhető, hogy a buszok fele környezetbarát, a városok pedig környezetbarátabbak legyenek. A természet védelme fontos, azonban nem olcsó. A magyar gazdaságot ennek érdekében fel kell készíteni a technológiai átállásra és arra, hogy e változás nyertesévé válhasson.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere a buszok beszerzését komoly vívmánynak nevezte a modern, zöld Pécs kialakítása tekintetében. Mivel a járművek csendesek, nincs kibocsátásuk, hozzájárulnak ahhoz, hogy a város levegője tisztább legyen. A baranyai megyeszékhelyen 180 busz szolgálja a közösségi közlekedést, a tíz új jármű csökkenti a Tüke Busz Zrt. költségeit, egyúttal jelentős presztízsnövekedést jelent a városnak, ami talán „még a legnotóriusabb autóhasználókat is” meggyőzi, hogy álljanak át a közösségi közlekedésre. A városvezetés tervezi a közműcégek dízelüzemű járműveinek elektromosra cserélését. A polgármester szerint Pécs kiváló helyszíne lehet a „zöld busz”-programnak. Az önkormányzat szeretné, ha a városban is folyna elektromos hajtású csuklós autóbusz tartós tesztüzeme.

Páva Zsolt, Pécs korábbi Fidesz-KDNP-s polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország és azon belül Pécs is gyors technológiai változásnak lehet tanúja, amely a tömegközlekedést is elérte. A korábbi városvezetés 2012–2013-ban kezdte meg a helyi autóbuszpark cseréjét, de már akkor szükségszerűnek tartották elektromos buszok beszerzését.

Elhangzott: a buszok átadása demonstrálja, hogy milyen sokat tesz a klímavédelemért Magyarország és Pécs. A „buszkérdés” tíz évvel ezelőtt még napi kérdés volt a városban, ahol akkoriban kigyulladt járművek és több ezres járatkimaradás bosszantotta az utazóközönséget. Bár a város nehéz anyagi helyzetben volt, egy buszcsereprogrammal olyan buszok kerültek ide, amelyek ki tudták szolgálni az 50 ezres utazóközönséget.

Krenner László, a BYD Europe B.V. közép-kelet-európai értékesítési vezetője arról szólt, hogy a beruházással jelenleg Pécsé a legnagyobb elektromosautóbusz-flotta Magyarországon. A BYD márkájú járművek Komáromban, magyar munkaerő bevonásával készültek és a legmagasabb világszínvonalat képviselik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek