Égett a 777-es, tanulságok – 2. rész: a személyzet szerepe

Márványi Péter   ·   2015.09.13. 08:45
cim

Folytatjuk interjúnkat Háy György repülésbiztonsági szakértővel a néhány napja Las Vegasban történt balesetről és annak tanulságairól. Az előző részben elsősorban a vészkiürítés részleteiről beszéltünk, illetve arról, mekkora plusz veszélyt jelent, ha valaki megpróbálja a gépen lévő dolgait is magával vinni menekülés közben. Most nem annyira az utasok, hanem a személyzet ténykedése a téma, illetve az, mennyiben hasonlít – noha sokkal szerencsésebben végződött –  ez az eset az 1985-ben történt manchesteri katasztrófához.

– A Las Vegas-i eset után a szakmai közvélemény egyértelműen dicsérte a BA 777-esének a személyzetét.

– Még nem ismert az eset minden mozzanata, de az eredmények őket igazolják. Kis sebességnél történt a tűz kitörése, tehát valószínűleg pilótaszempontból nem jelentett különösebben nagy kihívást. Ilyenkor minél gyorsabban meg kell állni, de ha a gép még nem megy gyorsan, akkor ez nem nagy probléma. Fel kell ismerni azt a helyzetet, hogy a gépet ki kell üríteni, ami nem könnyű a pilótáknak, hiszen ez messze eltér a szokásos tevékenységüktől, de ha eléggé nyilvánvaló volt a veszélyhelyzet, márpedig a fényképeken úgy tűnik, hogy igen nagy volt a tűz, akkor ez is eléggé magától értetődő. Utána a légi utaskísérőknek a kijáratnál megvan a maguk feladata, ezt elég sokat gyakorolják is, ott kell az utasok kijutását minél jobban gyorsítani és segíteni.

Heves volt a tűz, nem lehetett más döntés, mint az azonnali megállás

– Egyes hírek szerint a 777-es két csúszdája nem működött. Mások azt mondják, hogy feltehetően működött volna, de a személyzet bölcsen tette, hogy ott, azoknál a kijáratoknál nem indította meg a kiürítést, amelyek felé éppen terjedt a tűz és  füst.

– Sajnos előfordul, nem is túl ritkán, hogy egy ilyen vészkiürítés után, amikor a vizsgálók ezt firtatják, kiderül, hogy egy-két csúszda nem működött. De valóban, mivel egy elég nagy tűz volt a gép egyik oldalán, és az elhagyásra a 90 másodperces normaidőhöz nem muszáj minden ajtót használni – a kipróbáláskor sem használnak minden ajtót – ezért amennyiben azokat az ajtókat nem nyitották, amelyek a tűz felé nyíltak, az valóban bölcs előrelátásra vall. És a végeredmény őket igazolja, hiszen a nagy és intenzív tűz ellenére áldozatok nélkül, a csúszdákon szokásos kisebb sérüléssel megúszták. Egyébként az ajtókon apró kis „kukucskálók” is vannak, épp azért, hogy ha veszélyhelyzetben nyitja valaki, lássa, nem a tűz felé nyitja-e.

– Igaz, hogy a gép nem volt tele, és nyilván ez is könnyítette a személyzet dolgát.

– Persze, de ilyenkor is meglehetősen nagy szigorúság van ezen a téren. Igen rövid idő alatt mindenkit rá kell bírni, hogy hagyja el a gépet.

A fotón jól látható, hogy a törzs túloldalán minden csúszda működött, a tűz felőli oldalon viszont bölcsen nem használtak két kijáratot

– A Flightglobal már néhány órával a tűzeset után felidézte az 1985-ben történt manchesteri 737-200-as katasztrófát, amiről mi is beszélgettünk egy régebbi interjúban, és amire a mostani esetről szóló korábbi beszámolónkban is utaltunk. A szaklap cikkírója nem mondta ki ugyan, hogy ez hibalehetőség volt, de leszögezte, hogy a gép keresztszélben állt meg, a hajtómű felől a tűz egyenesen a gép törzsére terelődött a nyolc csomós szél következtében.

– A manchesteri esetben nem a hajtómű volt a probléma, hanem hogy a hajtómű a meghibásodáskor kilyukasztotta a szárnyban lévő üzemanyagtartályt, és abból folyamatosan ömlött az üzemanyag; annak az egyre növekvő üzemanyag-tócsának a lángját hajtotta a szél a törzsre, de az valóban egy rendkívül szerencsétlen egybeesés volt. Illetve kiderült, hogy a gép belső berendezésének egy része a gyártók állítása ellenére nem is éghetetlen.

Fontosabb volt időt nyerni a kiürítéshez, mint forgolódni a szél iránya szerint

– Tehát Las Vegasban nem lehet szó arról, hogy a pilóták más pozícióban állíthatták volna meg a gépet, úgy, hogy a szél ne hajtsa a törzs felé a tüzet?

– Abban a helyzetben ezt felismerni nagyon nehéz. Az a szabály, hogy az ember minél gyorsabban álljon meg, és kezdje el a vészkiürítést. Tehát ha a pályán, megálláskor, a pilóta nekiáll taktikázni, értékes másodpercek múlnak el, és ahogy említettem, kijáratonként, másodpercenként egy utasnak el kell hagynia a gépet. Tehát akkor valószínűleg hasznosabb lenne inkább gyorsan menekülni. A manchesteri eset nagyon sok szempontból szerencsétlen volt, a megismétlődésére nagyon kicsi az esély. Már csak azért is, mert azóta sok mindent meg is változtattak a gépeken.

Interjúnk ezzel véget ért, de a témát folytatjuk. Láthatóan a kiürítés kérdése izgatja leginkább olvasóinkat is, és ez ügyben kaptunk reakciót a Háy György által elmondottakra, a következőkben ezeket az új érveket közöljük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.