Egy élet a repülésért: elhunyt az AOPA alelnöke

iho   ·   2013.03.05. 19:00

Filemon János a Viharsarokban született, Dévaványán, 1945-ben. Általános iskoláit ott végezte. Felsőfokú iskoláit Budapesten folytatta. A Pestvidéki Gépgyárban az 1960-as évektől gyakorlati oktatóként tevékenykedett a különleges műszerészek képzésében, majd a Honvédelmi Minisztérium által müködtetett Híradótechnikai Üzemben dolgozott mint tanműhely vezető. Később a fejlesztési a osztályon dolgozott, majd a gyártó üzemegység egyik vezetője lett. 1982-től kisiparos lett a híradás területén. 1986-ban megalakította a Makrotrend Kisszövetkezetet, amely a számítógéphálózatok specialistájává lett. A szövetkezet elnökeként tevékenykedett 1990-ig. Ezután létrehozta a File Kft-t. Ennek ügyvezetőjeként működött, a vállalkozás számítástechnikai és biztonságtechnikai feladatokat vállalt fel.

Cége szakmai hozzáértésének és kitartó munkájának eredményeként hazánkban a kisgépes tájékoztató szolgálat informatikai rendszere nagymértékben fejlődött, sokat javítva ezzel a repülés biztonságán és a szolgáltatás minőségén. 1997-ben újabb céget hozott létre Hungarian Aircraft néven, miután a lánya és ő is repülni kezdtek magánpilótaként.

Még ebben az évben újjászervezte a Magyar Repülőgéptulajdonosok és Pilóták Egyesületét.
Az Egyesület munkáját hathatósan segítette mint alelnök a kezdetektől. Kezdeményezte a tagság érdekképviseletét a Közlekedési Minisztérium, a Légügyi Hatóság, a Légiforgalmi Irányitás és a Légirendészet felé, annak érdekében, hogy a civil pilóták érdekei is érvényesüljenek. Tárgyalásokon és egyeztetéseken rendszeresen képviselte az egyesületet. Előrelépést ért el a szervezet külkapcsolatai terén. Találkozók, túrák szervezésében aktív szerepet vállalt, színesítve a szervezet munkáját.

Életutjából kitűnik a repülés iránti elkötelezettség. Az újjászervezett Magyar Repülőgéptulajdonosk és Pilóták Eggyesülete létéhez és müködtetéséhez szükséges feltételeket önzetlenül biztosította, úgymint a székhelyt, internetoldalt, elnökségi ülések helyszínét.

Filemon Jánost a Repülőgéptulajdonosok és Pilóták Egyesülete életútjának elismeréseként 2012-ben jelölte a Magyar Polgári Repülésért Érdeméremre, amelyet az Érdemérem Kuratóriumának döntése alapján 2012. december 7-én, a Polgári Repülés Világnapján vehetett át dr. Völner Páltól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedést felügyelő államtitkárától a szokásos szakmai fogadás keretében.

Búcsúztatására 2013. április 12-én 16:00 órakor a kelenföldi Szent Gellért plébániatemplom urnatemetőjében (Budapest, XI., Bartók Béla út 149) kerül sor.

Kapcsolódó hírek