Egy év alatt több mint 2255 tonna illegális hulladékot szállíttatott el a MÁV

iho/vasút   ·   2019.11.19. 12:20
illegalis_hulladek0

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna illegálisan lerakott hulladékhalmot vitetett el a MÁV. A múlt év októberében megkötött keretszerződés alapján – Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 1150 tonna, vidéki MÁV-területekről pedig 1105 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság, erre több mint 155 millió forintot meghaladó összeget fordított eddig.

Április közepe óta a fővárosban

  • a X. kerületből hozzávetőlegesen 80,
  • a Keleti pályaudvar környékéről 26,
  • a XIII. kerületből 40,
  • a XIV. kerületből 60,
  • a XV. kerületből 25 tonna

illegális hulladékot szállítottak el.

(fotók: MÁV)

Vidéken Cegléden, Nagykanizsán, Nagyrécsén, Makón, Fényeslitkén, Pécsett, Szolnokon és Győr–Abda vasúti vonalszakaszokon gyűlt össze nagy mennyiségű hulladék, közel 870 tonnát szállíttatott el a vasúttársaság. Az év hátralevő részében a szegedi területi igazgatóság területére lettek betervezve nagyobb volumenű elszállítások, amelyek főként Szegedet, Dunavecsét, Kalocsát, Hódmezővásárhelyt és Kecskemétet érintik.

A MÁV-nak országos szinten nagy problémát jelent, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek. Az így elhelyezett hulladék nem a MÁV tevékenységéből származik, az érintett helyszíneken a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék, zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat.

Az illegális hulladékelhagyás nemcsak esztétikai probléma, de a környezetvédelemi, közegészségügyi és közbiztonsági okokból is veszélyes lerakatok felszámolása jelentős anyagi tehertétellel is jár. Az illegális szemétlerakással és visszahordással kapcsolatos helyzet megoldása érdekében a vasúttársaság az érintett önkormányzatok közreműködésével feltérképezi az illegális hulladékkal érintett helyszíneket, és együttműködik a lakosság folyamatos tájékoztatásában. Emellett az illegális szeméttelepek felszámolása a MÁV vezetésével megalakult szakértői testület az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készít elő, és az érintetett szervezetekkel közös, szélesebb körű egyeztetéseket kezdeményez.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek