Egy hónap múlva már a tengeren próbázik a világ legnagyobb tengerjáró hajója

iho.hu   ·   2023.05.08. 15:00
icon-of-the-seas-2

A Turkuban épülő Icon of the Seas a maga 250 ezer 800 tonnájával majdnem hat százalékkal nagyobb térfogatú lesz, mint a világ jelenlegi legnagyobb tengerjáró hajója, a Royal Caribbean's Wonder of the Seas.

Tengerimérföld-követ jelentett be Európa vezető hajóépítő cége, a finn Meyer Turku: júniusban megkezdheti a tengeri próbautakat az Icon of the Seas. Az üdülőhajók ernyedetlenül zajló méretversenyében a „Tengerek példaképe" házon belül veszi át az első helyet az ugyancsak a Royal Caribbean International kötelékében hajózó Wonder of the Seas-től.

A Royal Caribbean 2016-ban jelezte, 2025-ig három Icon-osztályú tengerjáróval kívánja bővíteni a flottáját. Az Icon of the Seas építését 2021 nyarán kezdték, a hajó tavaly decemberig volt száradokkban. A 250 ezer 800 bruttótonnás, cseppfolyósított földgázzal működő óriáson az ABB üzemanyagcellás technológiáját fogják alkalmazni; többek között a villamos energia és édesvíz előállítására is. A hajó legénysége 2350 fő lesz, és legfeljebb 7600 utast vihet magával. Húsz fedélzetén hét medence található, hat csúszdával, vízeséssel, víziparkkal, természetesen mindegyikből a legnagyobb. A meghajtásról gondoskodó hat Wärtsilä erőforrás összteljesítménye 67 ezer 500 kW.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor az Icon of the Seas tengeri próbái az év végén fejeződnek be, és a monstrum 2024 januárjában áll szolgálatba: Miamiból indulva hétnapos körutakat teljesít majd a karibi térségben. Közben készül már a második Icon-osztályú hajó is, ennek az építését februér 14-én kezdték meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek