Egy nagy hótorlasz a Dunántúl

MTI/iho   ·   2015.02.08. 19:58
vashofuvas0
Hétfő reggeli helyzet: két megyében továbbra is másodfokú a figyelmeztetés hófúvás miatt

Hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú a figyelmeztetés. Veszprém megye több járására már a másodfokú riasztást is kiadták. Ezeken a területeken már a következő órákban is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a szél magas hótorlaszokat emelhet.

Ugyancsak a hófúvás miatt, de elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében. Emellett Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a havazás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A közlemény szerint a Dunántúlon napközben fokozatosan tovább mérséklődik a szél, így egyre kisebb területet érint majd hófúvás. A Bakony térségében gyenge hófúvás azonban napközben is kialakulhat. Estétől viszont újra egyre többfelé lehetnek viharos széllökések, így ismételten kialakulhat hófúvás, amely főként a Bakony térségében magasabb hótorlaszokat emelhet.

Északnyugat felől napközben havazás kezdődik, amely délután a Dunántúl nagy részére, és gyenge intenzitással az ország többi részére is átterjed. Estig a Dunántúlon nagyobb területen öt, a Bakony térségében tíz centiméternél is több hó hullhat. Majd estétől a havazást északnyugat felől egyre inkább havas eső, eső válthatja fel, kisebb területen ónos eső sem zárható ki – közölte a meteorológiai szolgálat.

 

Korábban írtuk:

Hófúvás Somogyban

A viharos erejű szél a megyében több útszakaszon hótorlaszokat emelt – közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem vasárnap délután az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra. A közútkezelő 39 géppel takarítja az utakat a hóátfúvások azonban jelentősen megnehezítik, néhány útszakaszon szinte lehetetlenné teszik a közlekedést.

Tűzoltók dolgoznak a 77-es úton a Nemesvámos közelében árokba csúszott menetrendszerinti autóbusz mentésén. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Nagy Lajos)

Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszon a délutáni órákban a 67-es számú főúton a 46-os és a 48-as kilométerszelvény közötti szakaszon az útburkolat szélei nem láthatóak, a forgalom rendőri irányítás mellett váltakozó irányban félpályán halad. Marcali külterületén, a 68-as elkerülő úton ugyancsak a délutáni órákban egy személyautó megcsúszott egy hóátfúváson és az árokba csapódott. A jármű vezetője nem sérült meg, az autó azonban jelentős mértékben roncsolódott.

Zircnél „nehéz” közlekedni

A Bakony több mellékútján, Zirc térségében, valamint Tata és Kömlőd között is hófúvás nehezíti vagy lehetetleníti el a közlekedést – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délután az MTI-t. A 82-es főúton Zirc térségében takarítják a munkagépek az óránkénti 70–80 kilométer erősségű szél által az útra hordott havat. A Komárom-Esztergom megyei Tata és Kömlőd közötti út mintegy 10 kilométeres szakaszát zárták le hófúvás miatt.

Hatan akadtak el Zalában

A hófúvás miatt járhatatlanná vált úton hat személyautó akadt el vasárnap délután Zalaszentbalázs és Pölöskefő között – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két település közötti összekötő úton a hóban rekedt járművek mentését a nagykanizsai hivatásos tűzoltók megkezdték. Közlésük szerint az érintett útszakasz a hófúvás miatt járhatatlanná vált, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy kerüljék el ezt az utat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek