Egy repülőember méltó búcsúztatása Budaörsön

iho   ·   2014.01.19. 08:45
cim

A Budaörsi repülőtér körépülete előtt búcsúztatták el a múlt év decemberében elhunyt Hollóy Gábor volt Tu-134-es kapitányt, a Postás repülőklub sportrepülőjét, egykori vezetőjét.

A nekrológot Dr. Hegedűs Dezső, a Magyar Repülő Szövetség egykori főtitkára mondta el, felidézve Hollóy Gábor repülő pályafutását, a repülésben elért eredményeit.

1934. március 12-én született, 1949-től 1981-ig vitorlázórepülőként 1207 órát repült 3793 felszállásból, legalább harminc típussal. 1963-tól 1968-ig volt válogatott kerettag, 1965-ben szenior Nemzeti Bajnokságot nyert. 1962-től motoros pilótaként 2530 órát repült 8537 felszállásból, gyakorlatilag minden motoros típust repült, ami abban az időben üzemelt Magyarországon. Természetesen megvolt minden lehetséges jogosítása a vontatói, terepvontatóitól az oktatóiig.

A Postás Repülőklubnak volt sokáig tagja, egy ideig vezetője is. Jó emberismerete volt, utódait is jól választotta meg, hangzott a nekrológ, emlékeztetve az olyan kollégákra, mint Papp György vagy Szabadfi Botond, felismerte és támogatta a fiatal tehetségeket, például ő engedte el első egyedülrepülésre Hegedűs Lászlót, aki azóta amellett, hogy ugyancsak Malév-pilóta lett, vitorlázórepülőként több nemzeti és egy világrekordot is repült.

1974-től volt a Malév repülőgépvezetője, Tu-134-es másodpilóta majd gépparancsnok, 1988-tól kormánygépekkel repült. 5073 órát 3546 felszállásból teljesített a típuson.

Végakaratának megfelelően hamvait repülőgépből a Budaörsi repülőtér felett szórták el, ott, ahol parancsnok is volt. Hegedűs Dezső arra szólította fel a repülőtársakat, barátokat és ismerősöket: juttassák el közölhető emlékeiket a Magyar Repüléstörténeti Társaságnak, hogy az utókor, azok a fiatalok, akiknek még tudjuk a gondolkodását befolyásolni, és akik nem ismerhették, azok is emlékezzenek méltóan Hollóy Gáborra.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.