Egygépes díszszemle, megrémült lakosság

iho   ·   2014.02.17. 14:00
orenburg1cim

Egy Il–76-os katonai szállító repülőgép ijesztett rá Orenburg lakóira, olvasható a jetfly összeállításában. A pánik akkor kezdődött a külvárosban, amikor a hatalmas szállító repülőgép a lakóházak felett, kis magasságban repült át.

Az incidens 2014. február 15-én a déli órákban történt Orenburg külvárosa felett. Szemtanúk állítása szerint az Il–76-os alig valamivel a házak felett húzott át, miután a lakók elhagyták lakásaikat és az utcán gyűltek össze. A szemtanúk által készített videókon jól látszik, hogy a repülőgép a házak felett, azokhoz nagyon közel repül.

Közösségi oldalakon az esetet követően több bejegyzést is közzétettek orenburgi lakosok arról, hogy mit éltek át. Volt, aki arról írt, hogy a lánya hisztériás rohamot kapott, többen számoltak be pánikról, volt, aki arról írt, hogy a gép alig valamivel egy kilencemeletes épület felett és tizenkét emeletes épületek között repült. Az első híradások is úgy jelentek meg, hogy a gép a magasabb épületekkel egy szinten mozgott és időnként „eltűnt a házak mögött”.

Az orenburgi repülőtér illetékese elmondta, hogy a helyi lakosok bejelentést tettek a repülésről, de a reptériek azt válaszolták, hogy ez az ügy a hadsereghez tartozik.

Később kiderült: az átrepülés annak az ünnepélyes találkozónak volt a része, amit a szovjet csapatok Afganisztánból végrehajtott kivonásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek. „Biztos vagyok abban, hogy ez helyes és szép volt, és ami a legfontosabb, biztonságos. Orenburg lakóit nem tájékoztatták előzetesen az átrepülésről, mert az meglepetés volt. Mindössze egy Il–76-os repült, az hajtott végre négy átrepülést. Ez az a repülőgép, amelyen fiaink Afganisztánba mentek és visszatértek onnan” – mondta Andrej Zelenko katonai pilóta, Oroszország hőse.

Vlagyimir Bannikov, a Veterán Testvériség Egyesület elnöke elmondta, hogy a szovjet csapatok Afganisztánból történt kivonását nem először ünnepelték így. „Nem ez volt az első alkalom, amikor repülőgép átrepülést hajtott végre” – mondta, és hozzátette, a repülés tervezett volt és minden engedély megvolt hozzá. „A pilóta biztonságos magasságban hajtotta végre a repülést és nem 15-20 m-re volt a háztetőktől” – emelte ki Bannikov.

Ezt egyébként a felvételek is igazolják: nem szakértő szem számára egy ilyen hatalmas gép megjelenése a város felett mindenképp döbbenetes élmény, és minél nagyobb a gép, annál nehezebben megbecsülhető a repülésének valóságos magassága az épületekhez képest. Az mindenesetre sokat javított volna a helyzeten, ha Orenburg lakóit mégiscsak előre értesítik az egygépes díszszemléről.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek