Egyre több nő vezet kamiont

B. Cs.   ·   2012.11.19. 08:30
img_5701k

A legtöbb női sofőr az Egyesült Államokban dolgozik, a 3,2 millió teherautó-vezető öt százaléka nő, Európában az arányuk csupán egyszázalékos. Míg korábban nehézsége miatt vezették a kamionokat a férfiak, addig a mai modern járműveket játszi könnyedséggel irányíthatják a nők.

Amerikában népszerű szakma <br /> (fotó: www.realwomenintrucking.com)

A kétezer munkavállalót tömörítő amerikai női kamionsofőrök szervezetének vezetése azon dolgozik, hogy egyre több nő jelentkezzen az álláshelyekre. Szeretnék megduplázni az arányukat, ösztönző programot indítottak, hogy a szállítmányozóknak is megérje nőket alkalmazni, illetve folyamatosan átnevelik a férfiakat, hogy fogadják el egyenlőként a női sofőröket – derül ki a szervezet honlapján.

Ellen Voie, a szervezet elnöke <br /> (fotó: www.womenintrucking.org)

Ellen Voie, a szervezet vezetője nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a női sofőrök jobban vigyáznak az árura és biztonságosabban vezetnek, kevesebb balesetet okoznak, mint a férfiak.

Amerikában nem szokatlan, hogy családok kelnek útra egy-egy hosszabb fuvar teljesítésére, ahol a férj és a feleség, vagy az apa és a lánya is vezeti a kamiont. Ez lehet az oka annak is, miért népszerűbb Amerikában nők között ez a szakma, mint Európában.

Családok is útra kelnek <br /> (fotó: www.realwomenintrucking.com)

Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban is van érdekvédelmi szervezetük a női kamionsofőröknek. Nekik az olcsó kelet-európai munkaerővel kell megküzdeniük. Brigitta Paas, az európai szállítmányozási szövetség alalnöke úgy véli, hogy ameddig elözönlik Nyugat-Európát a jól képzett, olcsó kelet-európai sofőrök, addig nehéz lesz meggyőzni a fuvarozókat, hogy női sofőröket alkalmazzanak – olvasható a Volvo honlapján.

Vigyáznak az árura <br /> (fotó: www.realwomenintrucking.com)

Női vezetők aránya
USA: 5,3 százalék
Kanada: 3,5 százalék
Svédország: 3 százalék
Nagy-Britannia 1-2 százalék
Ausztrália: 1-2 százalék
Dánia: 1-2 százalék
Európa: 1 százalék

Kapcsolódó hírek