Ötszáz kilós bombát találtak az újpesti vasúti hídnál

MTI   ·   2012.10.18. 13:18

A HM közleménye szerint szerdán érkezett bejelentés a tűzszerészekhez arról, hogy a Dunában feltehetően egy robbanótestet találtak. A tűzszerész búvárok délelőtt megkezdték a tárgy azonosításátl.

A tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos, második világháborús bomba van a hídnál. A hatástalanítás miatt pénteken egy kilométeres körben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket - mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a robbanótestről kiderült, hogy amerikai gyártmányú rombolóbomba. A bomba két gyújtószerkezetét el kell távolítaniuk a tűzszerészeknek, ezért péntek délelőtt egy kilométeres körben lezárják és kiürítik a környéket. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség csütörtök délután dönt a pontos intézkedésekről.

Várkonyi Melinda elmondta azt is, hogy a bombát egy aknamentesítő hajóval emelik ki a vízből, majd eltávolítják a két gyújtószerkezeteket és a helyszínen megsemmisítik őket, a bombatestet pedig elszállítják a központi gyűjtőhelyre. Hozzátette: a vasúti és a hajóforgalmat 12.30-tól egy órán át újra szüneteltetni kellett, amíg a búvárok bójákkal jelölték meg a bomba helyét.

Kapcsolódó hírek