Együttműködik a rendőrség és a GYSEV

iho/vasút   ·   2012.07.18. 12:24

Együttműködési megállapodást írt alá a Győr-Moson-Sopron, valamint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, és a GYSEV Zrt. A megállapodás célja a GYSEV Zrt. területén a vagyon elleni és a közlekedési bűncselekmények és szabálysértések megelőzése és felderítése, különös figyelemmel a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető cselekményekre – tájékoztatta az ihót a vasúttársaság.

A megállapodás értelmében a rendőrség visszatérően ellenőrzéseket tart a vasútállomásokon. Emellett a rendőrség fokozott figyelmet fordít arra, hogy a közúton közlekedők szabályszegő magatartással, a vasúti jelzőberendezések, vasúti átjárót biztosító berendezések, valamint a figyelmeztető jelzőtáblák rongálásával a vasúti közlekedés biztonságát ne veszélyeztessék.

A felek folyamatosan értékelik a vasúti átjárók közlekedésbiztonságának helyzetét, és felmérést készítenek azokról a veszélyes helyekről, ahol vasúti és közúti járművek ütköztek. A rendőrség a közúti ellenőrzést ezeken a helyszíneken rendszeressé teszi. Az ellenőrzésekhez a GYSEV Zrt. segítséget nyújt – áll a közleményben.

A megegyezés alapján a felek félévente értékelik a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető, és a GYSEV Zrt. területén elkövetett bűncselekmények kriminalisztikai jellemzőit. Ez alapján a rendőrség gondoskodik a veszélyeztetett területekre történő járőrszolgálat vezényléséről, rendőrségi akciók, razziák, figyelőszolgálat szervezéséről.

A bűncselekmények, balesetek megelőzése érdekében a GYSEV Zrt. helyet és felületet biztosít a rendőrség utas- és vagyonbiztonságot propagáló anyagainak megjelenítéséhez, valamint részt vesz a bűnmegelőzési célú anyagok terjesztésében.

A rendőrség a kiemelt rendezvényekre utazó, nagyobb létszámú közönség által igénybe vett menetrendszerinti és különvonatoknál a vonatok rendeltetési állomására igény és egyeztetés szerint megfelelő rendőri jelenlétet biztosít. Szükség esetén végrehajtja az ilyen vonatok kísérését.

A GYSEV Zrt. segíti a vasút területén szolgálatot teljesítő rendőrök részére a speciális vasúti ismeretek elsajátítását. A rendőrség oktatási tervéhez igazodva segítséget nyújt a bűnügyi-, és közlekedési helyszínelők és vizsgálók szakmai továbbképzésén, szakmai napján részt vesz – zárul a közlemény.

A megállapodást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Dr. Tiborcz János dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Dr. Takács Tibor dandártábornok, a GYSEV részéről pedig Dávid Ilona elnök és Kövesdi Szilárd vezérigazgató látta el kézjegyével.

(fotó: GYSEV)

Kapcsolódó hírek