Éjfél óta állnak a vonatok Lengyelországban

iho/vasút   ·   2011.08.17. 10:17

A negyvenmilliós országban a mai nap során 2700 vonat marad ki a munkabeszüntetés miatt, amelynek célja, hogy a PR (Prewozy Regionalne – Regionális Vasutak) munkavállalói megkapják a 280 złotys, azaz mintegy 18 200 forintos béremelésüket.

Az egésznapos leállás a becslések szerint körülbelül 300 ezer utast érint, akik így nem, vagy csak nagy nehézségekkel tudnak eljutni úti céljukhoz. A PR nem rendelt vonatpótló buszokat, ám az előre váltott jegyekkel igénybe lehet venni a nemzeti vasúttársaság, a PKP (Polskie Koleje Państwowe, Lengyel Államvasutak) szerelvényeit. Igaz, a cég által üzemeltetett intercityk viszont nem állnak meg minden állomáson. A szerdára érvényes menetjegyek árát a PR visszatéríti.

Kisforgalmú mellékvonalakra fejlesztett lengyel motorvonatok Żaryban <br />(fotó: Tevan Imre)

Az infrastrukturális miniszter, Cezary Grabarczyk személyes kérése ellenére is elkezdett, s szerda éjfélig tartó sztrájkot egy hétre felfüggesztik, majd – ha addig sem sikerül megegyezésre jutnia a két félnek – egy hét múlva, augusztus 24-én folytatják.

Hazánk és Lengyelország közötti vonatok közlekedését a munkabeszüntetés nem érinti, mivel a távolsági vonatokat a PKP üzemelteti.

Kapcsolódó hírek