Éjszaka a repülőtéren, éjszaka a repülőgépek között

iho/repülés   ·   2022.06.24. 09:00
HA-LAF_4

Az Aeropark és a Reptár látnivalói, sok-sok érdekes találkozással.

Ezek a sejtelmes szárnyas körvonalak, ezek a fények a szokottnál is intenzívebb élményt nyújtanak, és ezt hazánk két nagy repülő múzeuma alaposan ki is használja – a Múzeumok Éjszakája különösen hatásos, amikor a testközeli madarak különleges megvilágításban, olykor pilótafülkéjük teljes fényében tündökölnek a látogatók számára.

Budapesten az Aeropark éjszakai reptérlátogatásokkal, különleges repülőtéri oldtimer járművekkel, interaktív programokkal, szimulátorokkal, utaskísérő tanfolyammal, hajtóműindításokkal, mini koncertekkel, mesélő pilótákkal, és légiutas-kísérőkkel készül Ferihegyen.

(fotók: iho.hu, Aeropark, Reptár)

És persze ott vannak az új látnivalók. Akik már a nyolcvanas-kilencvenes években ismerték valamelyest a reptér életét, de azok is, akik éles szemmel jártak keltek és figyelték a fel- és leszálló gépeket, tudják, hogy akkoriban egy minden mástól eltérő különleges repülőgép jelent meg időről időre a reptér légterében és betonján, piros-fehérben és LRI szimbólummal a függőleges vezérsíkon, ráadásul egy rejtélyes fehér keresztfestéssel az orrán. Nos ez volt a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság Jak-40-es, háromhajtóműves kalibráló gépe, amely a navigációs berendezések bemérésére, ellenőrzésére szolgált, és amelynek fedélzetén olykor „Hiénák” is élvezhették az olykor kifejezetten izgalmas robogást egy-egy pálya fölött.

A gép a későbbiekben eredeti szerepe szerint regionális utasszállítóként dolgozott és ilyen festéssel került az Aeroparkba: sokak örömére most visszakapta eredeti küllemét. (Legutóbbi látogatásunkkor egyvalami hiányzott róla, a gép egyik ablakának buborék-kiképzése, amiért a fedélzeten lévők olykor közelharcot vívtak egy-egy jó fotó reményében. Hátha előbb-utóbb ez is rákerül!) Mindenesetre a pilótafülkében – kicsit szűkecske – ezen az éjszakán biztos lesz pilóta, aki az izgalmas repülésekről beszámol, mint ahogy más gépek tágasabb cockpitjában is.

Még egy újdonság: a közforgalmon kívüli repülés egyik évtizedeken át használt – kevés számban ma is dolgozó – jeles madara a Kamov Ka-26-os mezőgazdasági helikopter, ahogy illik, talpig sárgában. Két csillagmotoros, két – egymás felett forgó, úgynevezett koaxiális rotorral repülő gépecske nagy szolgálatot tett a magyar agráriumnak, és sokakat ámulatba ejtett különleges fordulékonyságával, agilitásával, igazán jó ötlet volt, hogy a HA-MMG itt, az Aeroparkban teljesítette utolsó landolását és most ezt is közelről megnézhetjük.

„Ezen az estén már láthatja a közönség azt a különleges tárlatot, ami abból ad ízelítőt, hogy mi minden történik az Aeroplex of Central Europe hatalmas ferihegyi hangáraiban. A repülőgépkarbantartással foglalkozó vállalat kiállítása egy extra méretű, átalakított repülőtéri utasbeszállító autóbuszban kapott helyet. Az interaktív, játékos tárlat betekintés enged abba, hogyan zajlik egy Airbus A320-as vagy Boeing 737-es egy hónapig tartó ápolása, milyen anyagokkal dolgozik a repülőgépipar, hogyan néz ki a valóságban egy feketedoboz, és milyen vészmentő berendezéseket rejt a fedélzet” – sorolja a Park közleménye, amely azt a fontos információt is közli, hogy a Múzeumok Éjszakáján ingyenes ingajárat közlekedik a Deák tér és az Aeropark között, Pestről az utolsó busz éjjel egykor, a reptér felől éjjel 2.20-kor indul.

És akkor Szolnok. A Reptár portálján a jelszó: „Ez az éjszaka nem alvásra való!” És ennek megfelelően gazdag a műsor:

  • 16:00–24:00 „Derítsd fel a Baglyot” elnevezésű játék, amellyel a teljes RepTár bebarangolható
  • 16:00–24:00 Gyereksarok: tematikus kifestők, RepTáras csillámtetoválás

  • 16:00–21:00  Bevetés a RepTárban: 5 gép 4 helyszínen (Mi-24D, Mi-9, Mi-8P, Jak-52, MiG-21) 
  • 16:00–16:30 Tárlatvezetés I. – Bevezető kör a RepTár múzeumpedagógusával
  • 18:00–18:30 Tárlatvezetés II. – Kovács István ny.á. ezredes felhőszagú tárlatvezetése vadászpilóta szemmel
  • 19:00–20:30 Magnus Expedíció – A Földközi tenger körberepülése egy magyar gyártású kisgéppel: Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán a National Geografic fotóriportere előadása
  • 20:45–21:15  Tárlatvezetés III. – A Szu-22 vadászbombázó repülőgép bemutatása Lente Zoltán századossal, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztjével
  • 21:00–0:00 Szabad Ég Alatt - Mozipiknik a RepTár udvarán (Airplane2; Őrjárat az égen)                
  • 21:45–22:15 Tárlatvezetés IV. – Az idén 175 éves Indóház bemutatása a RepTár múzeumpedagógusával

  • 22:30–23:00 Tárlatvezetés V. – Séta a két Starfighter között Lente Zoltán századossal, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztjével
  • 23:00–23:30 Tárlatvezetés VI. – Kovács István ny.á. ezredes felhőszagú tárlatvezetése vadászpilóta szemmel

A belépés 16:00 órától díjmentes.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek