Éjszakázzon idén is a múzeumokban!

iho   ·   2015.06.19. 14:50
00kicsi

Kezdjük a fővárossal! A városligeti Közlekedési Múzeum tavasszal bezárta kapuit, kiállításai jelenleg – amíg a felújítás el nem készül – több helyen láthatók. Az Elektrotechnikai Múzeumban (1075 Budapest, Kazinczy utca 21.) a magyarországi vasút-villamosításról állandó, az egy évszázados fővárosi autóbusz-közlekedésről időszakos kiállítást tekinthetünk meg. Szintén a centenáriumát ünneplő budapesti buszról nyílik kiállítás a Deák téri Földalatti vasúti Múzeumban.

A Magyar Vasúttörténeti Park az eddig megszokottakhoz hasonlóan mécsesek fényében pompázik, és éjjel – ha nem is az omnibusz, de a lóvasút tetején – romantikus időutazást tehetünk. Éjfélig jár a kerti vasút, a fordítókorongon a Park emblematikus mozdonyai és a teakfa étkezőkocsi pompáznak.

A MÁV-Start – immár szokásosan – a Keleti pályaudvar kocsiműhelyének ajtóit nyitja meg, az általános, 18 órai kezdés helyett 13 órakor. Megtekinthetjük egy Z1-es (IC) kocsi alvázát, forgóvázait a vizsgálóaknából, az új Stadler Flirt motorvonatok alkatrészeit, a Budapesti TT Barátok Klubjának modulasztalán folyamatosan száguldoznak a kisvonatok.

(fotó: Tóth Gábor)

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában (régi nevén Tűzoltó Múzeum) a kőbányai Martinovics téren többek közt régi tűzoltóautókat is megcsodálhatunk, ahogyan a Kresz Géza Mentőmúzeumban (V. Markó utca 22.) az elmúlt korok mentőautói is várnak ránk.

Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren este hattól hajnali kettőig várja a repülés barátait, a rendezvényre látogatók az elsők között tekinthetik meg az Aeropark két új repülőgépét, a június elején a múzeumba átvontatott L-410-est és Jak-40-est. A múzeumban egész éjjel nyitva lesznek a kivilágított pilótafülkék, amelyeket a múzeum szakértő munkatársai, olyan egykori pilóták, légiutas-kísérők és légiközlekedési dolgozók mutatnak be, akik maguk is ezen a típusok valamelyikén szolgáltak. A látogatók kipróbálhatják a múzeum repülőgép-szimulátorát.

(forrás: Aeropark)

Műegyetemi versenyautó és motorkészítő csapatok bemutatója: Paradicsom csapat, Műszakik Pneumobil Team, BME MotoStudent Team várja az érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárban, 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3.

A BKK úgy tűnik, végleg szakított azzal a népszerű hagyománnyal, hogy a múzeumok látogatásához szükséges karszalaggal bármelyik, közlekedő járatra díjmentesen fel lehet szállni, a múzeumi különjáratok kivételével a fővárosi közösségi közlekedés csak érvényes jeggyel, bérlettel vehető igénybe. A pesti Duna-parton egész éjjel közlekedő nosztalgiavillamosokra, a Deák térről Szentendrére közlekedő autóbuszra és a 72-es-74-es vonalakat összekötő trolibuszjáratra a karszalag úgyszintén nem, csak a helyszínen megváltott nosztalgia menetjegy érvényes.

(fotó: Kemsei Zoltán)

A szegediek idén is kitesznek magukért: már ma, pénteken este tízig a fűtőházban fordítókorongozás, mozdonyon utazás, hajtányozás, az MFB és az EMIG bemutatója várható, a Vasúttörténeti Alapítvány és a Vasútmodellező Baráti Kör külön kiállítással kedveskedik Szőregen a vasútállomáson.

Debrecenben a DERKE szervez közlekedéstörténeti vetélkedőt a MODEM mellett kiállított Ikarus 311-es autóbusz mellett, 19 órától húsz percenként városnéző járatok indulnak a Kölcsey központtól a Csokonai Színház, Kistemplom, Nagyállomás, Segner tér érintésével.

Nagykanizsán a gőzöskorszak emlékeit: kiszolgálóberendezéseket, javítóműhelyeket tekinthetünk meg, a MÁV-Start Zrt. Pécsi Járműbiztosítási Igazgatósága mésfél órás programmal készül.

Szolnokon a főműhelybe várják az érdeklődőket, és belülről is megtekinthetik a nemrég felújított, száztíz éves víztornyot.

A Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesület a kapostüskevári felvételi épületbe várja szeretettel vendégeit 17 órától éjfélig. Belépődíj helyett becsületkasszás adománygyűjtés lesz csupán, a látogatókat a már megszokott kiállítási tárgyak, terepasztalok, vasúti-, repülő- és harci jármű-modellek és makettek várják.

A gödöllői királyi váró is tárt kapukkal fogadja a betérőket: az évszázados relikviák között sétálva hangversenyeket hallgathatunk.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton délben kezdődik a mozdonyparádé a Dorottya utcai végállomáson, este hatkor különvonat indul, a nemrég véget ért Herman Ottó-emlékévhez kapcsolódóan a híres polihisztor, továbbá a Fazola-család és Vásárhelyi István sírjainál gyertyagyújtással. Este héttől tizenegyig ingavonat közlekedik a Dorottya utcától a Lillafüredi Ökoturisztikai Központig.

A hortobágyi kisvasúton napközben madármegfigyelés és -gyűrűzés, szekerezés, csónaktúra, este hatkor alkonyati túra lesz, gyalogos, kerékpáros és futóversenyeken mérhetik össze erejüket a jelentkezők. Nagycenken szentivánéji Tündérvonat közlekedik 16.40 és 20.30 között, a program este kilenckor tűztánccal zárul. Kemencén este kilenckor indul különvonat Csarnavölgybe, ahol lobogó tábortűz várja az utasokat. Almamelléken csillagos égbolt túrát szerveznek, a vonat 17.30-kor indul, és várhatóan este tizenegykor zárul a program Sasréten.

Kaszón és Mesztegnyőn éjszakai kisvasutazás, szalonnasütés, Csömödéren fűrészüzemi bemutató is lesz, a Szobi Kisvasúton az este hétkor induló különvonat utasai Mária-kútnál forrásvizet kóstolhatnak, Márianosztrán naplemente-fényképezés, visszaérkezve Szobon tábortűz várja a látogatókat.

Az MVK Zrt. Szondi György utcai telephelyén 17.30-tól 21.30-ig telephelylátogatás lesz, a veterán járművek kiállítása este tízig látogatható – ez utóbbin nemcsak a tömegközlekedés járműveit, hanem régi autókat, motorkerékpárokat is láthatunk.

A Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesülete a Kőszegi út 20. szám alatt Sopron és térségének jelentősebb vasúttörténeti emlékeit mutatja be, filmvetítések és interaktív terepasztal-foglalkozások kíséretében.

Tiszavasváriban, a Vasvári Pál Múzeumban technikatörténeti kiállítás, veterán autók és motorok felvonulásos bemutatója lesz.

A MÁV-Start és a GYSEV ötven százalékos menettérti kedvezményt ad az ország bármelyik állomásáról Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, Szegedre, Nagykanizsára, Győrbe, Egerbe, Székesfehérvárra, valamint Miskolcra utazóknak a Múzeumok Éjszakája rendezvényeire, a kedvezményes jeggyel az utazást legkorábban 20-án, szombaton, nulla órakor lehet megkezdeni, és június 22-én, hétfőn éjfélkor be kell fejezni.

A részletes programok a Múzeumok Éjszakája honlapján olvashatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek