Éjszakázzon múzeumban, vagy járműveken!

iho   ·   2014.06.19. 21:15
00kicsi

A MÁV-csoport szerteágazó rendezvényein matricázott mozdonyok felvonulása, kézihajtányozás, éjszakai gyermekvasutazás, valamint a legújabb Flirt, az IC+ és a legrégibb járművek bemutatása is szerepel a kínálatban.

(a képek forrása: MÁV Zrt.)

A Keleti pályaudvar kocsiműhelyében 13.00–1.00 között a MÁV-Start egy háló- és egy étkezőkocsit mutat be, a látogatók a járművön tartózkodva részt vehetnek egy gépi kocsimosáson is. A járműkarbantartó blokknál kiállítják az egyik vadonatúj Flirt motorvonatot és az IC+ személykocsit is. Óránként tíz percre felpörög a GM-EMD masina: a kiállított 010-es Nohab duruzsolását évezhetik a járókelők.

A Nyugati pályaudvar 10. vágányán 20-22 óra között a MÁV-Start felmatricázott mozdonyai parédéznak: az Aranycsapat-, a Kandó-, a Mátyás király-, a Weöres- és a Gábor Áron-mozdony. Az érdeklődőknek mozdonyvezetők nyújtanak segítséget.

Szegeden június 20-án, pénteken 18-24 óra között megtekinthető lesz a Járműbiztosítási Központ Karbantartási Műhelye, egy Szilit és egy Szergejt lehet kívül-belül megnézni, emellett egy felújítás alatt álló, oldalfal nélküli V43-as is ki lesz állítva. Ezen kívül a fűtőház nagycsarnokában H0 léptékű terepesztalt láthatunk, szabadtéren hajtányozni, és ami sokak vágya: egy M47-es mnozdony vezérállásán utazni is lehet.

Szolnokon a MÁV-Start járműjavítójában megtekinthetjük a több mint száztíz éves víztornyot, a vasúti járművek gyártására, felújítására szolgáló csarnokokat, bepillanthatunk a felújítások egyes munkafázisaiba. Egy-egy túra várhatóan 50-60 percig tart, látogatási idő 15-22 óra között.

A nagykanizsai járműbiztosítási központban kétórás, 17, 19 és 21 órakor induló programokon vehetünk részt.
Megtekinthetjük a gőzmozdonyok kiszolgálásában alkalmazott létesítményeket (szénfeladó, vízdaru), a fordítókorongokat és a forgácsolóműhelyben kialakított múzeumot.

Emellett a MÁV-Start ötven százalékos utazási kedvezményt nyújt a Múzeumok Éjszakája budapesti, szolnoki, nagykanizsai, szegedi, pécsi, kecskeméti, debreceni, hatvani valamint miskolci – akár vasúti, akár nem vasúti – rendezvényeire utazók számára – a kedvezmény igazolásához a Múzeumok Éjszakája karszalagjának és az odaútra szóló jegynek a bemutatása szükséges.

A MÁV Zrt, Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján ismét nyitva lesz egész éjszaka a hűvösvölgyi állomás múzeuma, a fűtőházban 16 órától több alkalommal lesz tárlatvezetés. A vonatok Hűvösvölgyből 19.30-1.30 között óránként indulnak, lehetőség van egyenesen a vontatási telepig utazni. A Múzeumok Éjszakája-karszalaggal érkező felnőttek félárú kedvezménnyel utazhatnak. Fáklyás-zseblámpás felvonulás lesz a Hűvösvölgyből érkező vonatok menetrendjéhez igazodva Virágvölgy állomástól a János-hegyi kilátóig.

A Mátravasút és a város rejtett kincsei szerepelnek a június 21-i programban Gyöngyösön. Délután ötkor a Tourinform iroda elől indul a vezetett városlátogatás, 20.15-kor kisvonattal Mátrafüredre utazhatnak a látogatók. A részvételi díj felnőtteknek 2800, 3-14 év közti gyermekeknek 1650 forint.

Szilvásváradon este hétkor indul kisvonat a Gloriette-tisztásra, ahol a Szabadtéri Erdei Múzeumot, a Fátyol-vízesést és a Szikla-forrást, továbbá a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot lehet szakvezetéssel megtekinteni. Kaszón az Ökocentrum 18-23 óra között várja vendégeit a Repülő ékkövek című lepkekiállítással, éjszakai kisvasutazás is lesz tábortűzzel, szalonnasütéssel.

Csömödéren délután háromkor kezdődnek a programok: a lenti fűrészüzem bemutatása után este fél tízkor indul Zajdára kisvasút, utána a lenti kiállítóteremben gyertyafényes tárlatvezetés lesz. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton reggel kilenctől indul a ráhangolódás a Múzeumok Éjszakájára, este hatkor különvonat indul a Fazola-őskohóhoz, útközben megemlékezést tartanak a száz éve elhunyt Herman Ottó sírjánál. A szerelvény igény esetén ingajáratban közlekedik, az utolsó 23 órakor indul vissza Újmassáról.

A Kemencei Erdei Múzeumvasúton esti különvonat és zsíroskenyér-lakoma várja a látogatókat. A különvonat este kilenckor indul Kemencéről Feketevölgy állomásra, ahol este tízkor hangulatos tábortűz mellett falatozhatnak. A felnőtteknek 2500, gyermekeknek 2000 forintba kerülő részvételi díj tartalmazza a vonatjegy, az enni- és innivaló árát is.

Almamelléken csillagos égbolt-túra indul június 23-án, 16.30-kor Sasrétre, kisvonattal. A Vendégházban elköltött vacsorát követően napnyugta után csillagász szakember vezeti be a látogatókat az éjszakai égbolt rejtelmeibe. Várható visszaindulás este 11-kor lesz. A programra előzetes bejelentkezés szükséges a turizmus@mecsekerdo.hu címen.

Az országos múzeumi rendezvények napján a Királyréti Erdei Vasút munkatársaival, a Kismarosi Sváb muzeális Gyűjteménnyel, valamint a szokolyai önkormányzattal (a Viski-Mányoki Emlékszoba kezelőjével) együttműködve több programmal is várják az érdeklődőket. Reggel kilenctől a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményt, 9.15-től a Viski-Mányoki Emlékszobát lehet meglátogatni, 9.30-18.30 között hajtányozás, valamint az egykori szénpataki mellékvonal egy részén kerti vasutazás várja az érdeklődőket. 10.40-16.30 között látogatható Királyréten egy vasúti kocsiban berendezett kisvasúttörténeti kiállítás, 12.40-kor gyalogszerrel az egykori bajdázói vonalat ismerhetjük meg.

A Magyar Vasúttörténeti Park éjszakai kerti vasutazással, gyertyafényes sétával, lóvasutazással, fordítókorongozással, a városligeti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum többek közt veteránautók találkozójával köszönti a Múzeumok Éjszakáját.

A fővárosban öt autóbuszjárat közlekedik majd, útvonalára felfűzve szinte az összes múzeumot, ezen kívül a Múzeumok Éjszakája karszalaggal a BKK járatai is ingyenesen igénybe vehetők 18 és éjjel 2 óra között. Miskolcon, az MVK Zrt. telephelyén 17-23 óra között nyílt nap és veterén járművek kiállítása csalogatja a látogatókat, Debrecenben a Hajdú Volán Ikarus 311-ese közlekedik a Kölcsey központtól 23.30-kor, 0.30-kor és 1.30-kor indulva.

Szentivánéji kisvonat indul Mesztegnyőn este hét órakor, jelentkezni az erdeivasut@sefag.hu címen lehet. Szobon a BKV volt villamos-pótkocsiját sorozzák az este hétkor induló szerelvénybe, Mária-kúton forrásvíz-kóstolás, Márianosztrán naplementefényképezés várja az utasokat. Nagycenken szentivánéji Tündérexpressz közlekedik a soproni tündér- és manótalálkozó alkalmából. Az András gőzös vontatta szerelvény Nagycenk Kastély állomásról 19.30-kor és 20.30-kor indul. A hortobágyi kisvasút napján a vendégeket kisvonatozási lehetőség, vetítettképes előadások, bográcsos ételek, büfé, ügyességi játékok várják.

A Múzeumok Éjszakájának részletes programját a http://muzej.hu oldalon olvashatják.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek