Elakadások, balesetek - ezúttal a várt hó miatt - Galéria!

iho   ·   2014.01.24. 20:00

A lájk.hu készített egy"Havazás 2014: közösségi térkép"-et, ahol mindenki feltöltheti, ha bármilyen akadályt észlel. Ez egy szerkeszthető térkép, ami egyben segít azoknak, akik úton vannak. Bár a katasztrófavédelem azt ajánlja, senki ne induljon útnak a hófúvásos területeken, ha mégis halaszthatatlan dolga akad a térségben, legalább tudja, mire számíthat.

Nagybajomnál is akadály van a 61-es főúton.
Kidőlt fa akadályozza a forgalmat a 61-es főúton a Somogy megyei Nagybajom és Böhönye között. Félpályán halad a forgalom, a nagybajomi önkéntes tűzoltók dolgoznak az úttest megtisztításán.

Elakadt kamion akadályozza a forgalmat a 61-esen Kaposfőnél.
Kamion akadt el a 61-es főúton a Somogy megyei Kaposmérőnél, a körforgalomnál. A jármű akadályozza a forgalmat, a műszaki mentést a kaposvári tűzoltók végzik. Kérjük, kerüljék el a helyszínt, ha megközelítik, kövessék a hatóságok utasításait!

372 munkagép dolgozik az utakon országszerte.

Az Útinform péntek esti jelentése szerint az M1-es és az M5-ös autópálya végig sónedves, az M6-os Tengelicnél havas, utána végig hókásás, az M7-es sónedves, a fonyódi szakasz latyakos, Eszteregnyénél hókásás. Jelenleg 372 munkagép dolgozik azon, hogy a síkosság sehol se alakuljon ki.

A főutak a Dunántúlon a Balatontól északra sónedvesek, a déli területeken latyakosak, vagy hókásásak. Havas a burkolat Vasvár, Dunaújváros, Kaposvár, Pécs és Szentlőrinc környezetében. A délkeleti területeken sónedves, latyakos burkolatra kell számítani.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága Facebook-oldalán folyamatossan frissíti híreit.

Két Somogy megyei települést, Jákót és Csökölyt nem lehet megközelíteni személyautóval a 6618-as számú úton a hó miatt. A helyszínen a hómaró már dolgozik az út megtisztításán.

 

Vége az útlezárásnak. Ismét zavartalan a forgalom Balatonújlaknál, az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán.

A képre kattintva galéria nyílik! <br>(Fotó: MTI/Varga György)

A hóátfúvások miatt egyes útszakaszok járhatatlanná váltak Somogyban.

Nagybajom és Csököly között, Kiskorpád és Gige között, valamint Csököly és Gige között hóátfúvás miatt járhatatlanok az utak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azokra az útszakaszokra irányította a gépeit a hó eltakarítására.

A rendőrség közleménye szerint Gige Kadarkút felől megközelíthető, a Juta és Osztopán közötti szakaszon hóátfúvás nehezíti a forgalmat. A 61-es úton, Taszárnál 19 óra után egy tehergépjármű pótkocsija az árokba csúszott. A műszaki mentés idejére az utat teljesen lezárták.

Kaposváron továbbra is intenzíven havazik, a hó vastagsága meghaladja 15 centimétert. A legfrissebb előrejelzések szerint éjfélig esni fog. A hótoló, sószóró gépek egész éjjel dolgoznak a város útjain. Elsősorban a fő közlekedési utakat takarítják, ezután mennek az alsóbbrendű utcákba. Pénteken 40 hómunkás tisztította az járdákat és buszmegállókat, szombat reggel pedig újabb hómunkások állnak munkába - közölte a városháza.

 

Baleset miatt teljes szélességében lezárták az 1-es utat Győrtől keletre. Egy személyautó rohant egy álló kamionba a gönyűi kikötő közelében.

Kamionok, személyautók csúsztak árokba Veszprém megyében. A nap folyamán több kamion és személyautó akadt el a havas úton. Zirc és Nagyesztergál között, valamint Devecser és Noszlop között egy nyerges vontató csúszott árokba, senki nem sérült meg.

Felsőörs és Veszprém között egy személyautó csúszott árokba, egy ember könnyű sérülést szenvedett. Egy kamion a 73-as főúton, a Nosztori emelkedőn nem tudott feljutni, a Tapolcáról Sümeg felé vezető úton pedig egy terepjáró csúszott árokba.

Baranyában is egyre nehezebb közlekedni a havazás miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság péntek este azt közölte, hogy számos jármű akadt már el az utak mentén, egyes helyi és távolsági buszjáratok pedig nem a teljes vonalon járnak.

(Fotó: MTI/Varga György)

Elzárt település nincs a megyében, a hólánc használatát sem rendelték még el, de továbbra sem lehet közlekedni a 6607-es úton Somogyapáti után, Somogy megye irányába, valamint Lad és Patosfa között.
Lezárták a kozármislenyi körfogalomtól az M60-as autópálya felé vezető utat, valamint az Abaliget és Husztót közötti utat kamionok elakadása miatt. Elakadt buszok mentésére Kaposvárról két honvédségi teherautó érkezett Baranyába.

Nem mennek be a távolsági buszok a Pécshez közeli Kővágótöttösre, de a közlekedés Kővágószőlős, Cserkút, és Bakonya térségében is nehéz - közölte a Pannon Volán Zrt.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbusz-közlekedés, a járművek bizonyos szakaszokon ugyanakkor korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

Korábban írtuk:

A figyelmeztetések ellenére is sokan indultak ma útnak. Bár jó előre jelezték a havat, az autósok valószínűleg nem készültek fel rá. Olvasóink jelezték, hogy még nyárigumis járművekkel is találkoztak. És olyannal is, akinek még szélvédőmosója sem volt. Dél-Magyarországi hóhelyzet következik.

Teljes útzár az M7-esen Balatonújlaknál.  Egy kamion keresztbe fordult az úttesten, egy másik pedig az árokba csúszott. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a forgalmat a 170-es kilométerszelvényben lévő lehajtónál a 7-es főútra terelik. A főváros felé közlekedő autósok a következő felhajtónál, Balatonfenyvesnél, a 160-as kilométerszelvényben térhetnek vissza az autópályára.

(Fotó: MTI/Varga György)

Több kaposvári busz nem közlekedik. A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. buszai egyáltalán nem tudnak közlekedni a toponári vonalon: a 8-as és a 18-as járatokat a Guba Sándor utcai vízmű előtt több elakadt kamion akadályozza a továbbhaladásban.

Az autóbuszok egyre többször kénytelenek meredekebb szakaszokon megállni az elakadt autók miatt, s nagy tömegükből adódóan utána már nem, vagy csak segítséggel képesek elindulni.
A menetrend-szerinti autóbusz-közlekedésben a folyamatos hóesés eddig különösebb gondot nem okozott, csak kisebb késések fordultak elő – írja az sonline.hu


(Fotó: sonline.hu)
Patcára eddig indították a járműveket, de valószínűleg a továbbiakban már nem tudnak beközlekedni, Kercseligetnél egy autóbusz elakadt, egy mezőgazdasági vontató megpróbálja a járművet kivontatni.
Az autóbuszvezetők azt tapasztalják, hogy a teherautók egyre nehezebben tudnak közlekedni. Az elmúlt időszakban hasonló havazása esetén is az okozott gondot a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben, hogy az elakadt teherautók miatt nem lehetett közlekedni. A buszok kialakítása (hátsó hajtott tengely terhelése) miatt a viszonylag a nagyobb hóban is képesek közlekedni.

Rengeg a baleset Somogy útjain, egy ember megsérült. Több mint tízszer riasztották a Somogy megyei tűzoltókat hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek műszaki mentéséhez. Enying külterületén, a 64-es főúton kamion és személygépkocsi ütközött. A személygépjármű utasa megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

Gödre és Szentbalázs között is kamion és személygépkocsi ütközött össze. A káresethez a kaposvári tűzoltók és a Szentbalázsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak. Személyi sérülés nem történt. A műszaki mentés idejére az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben.  Barcson egy teherautó az árokba csúszott, mentésére a barcsi tűzoltók vonultak, a városban áramszünet van, amely 205 fogyasztót érint. A szolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba helyreállításán. Csurgón hat-nyolc autó akadt el a Rákóczi utcában.

(Fotó: sonline.hu)

Kamionstop Somogyban. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóság igazgatójának javaslatára Somogy megye területére elrendelte a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek forgalmi tilalmát délután fél háromtól. A kamionstop mindenutat érint az M7-es autópálya kivételével.

Horvátországról nem jöhetnek be a kamionok hazánkba. A 7,5 tonna össztömegnél nagyobb súlyú járműveknek Drávaszabolcsnál engedélyezték ugyan a belépésüket, de Siklóson, kijelölt parkolóban kell várakozniuk.
Már nemcsak Baranyában, hanem Somogy teljes területén is érvényben van a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedésének tilalma.

A baranyai katasztrófavédelem szóvivője szerint a megyében elzárt település nincs, ugyanakkor a 6607-es út Somogyapáti után le van zárva Somogy megye irányába, és három elakadt autóbusz miatt nem lehet közlekedni a 6607-es úton Lad és Patosfa között sem. Pécsett a helyi járatú autóbuszok kisebb késésekkel, de közlekednek, a távolsági buszoknál átlagosan ötven perc késésre lehet számítani a forgalomkorlátozások miatt.
(Fotó: sonline.hu)

Egy keresztbe fordult kamion miatt mindkét irányban leállt a forgalom pénteken kora délután a 74-es főúton, Hahót és Fakospuszta között. A műszaki mentés több óráig is eltarthat. A teherjármű orra az árokban áll, a rakomány része pedig teljesen elzárja az utat. A szerelvényt nem lehet kikerülni, a járműforgalom ezért mindkét irányban leállt a havas-latyakos úton. A baleset miatt a 74-es főút forgalmát Bakon Pacsa felé, míg Hahóton Pötréte felé terelik. A műszaki mentés várhatóan több óráig tart.

(Fotó: MTI/Varga György)

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a havazás a szombat délelőtti órákig folytatódik. Baranyában eddig átlagosan 8 centiméter hó hullott és további 20-25 centméter várható. A szél továbbra is erős marad, csak a szombat reggeli órákban mérséklődik, így hófúvásokra továbbra is számítani kell.

 

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek