Elbocsájtások és nyereség az ÖBB-nél

iho/vasút   ·   2012.10.19. 20:45

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) az idei évet várhatóan pozitív eredménnyel zárja, körülbelül 60 millió eurós többletbevétellel, nyilatkozta Christian Kern, az ÖBB vezérigazgatója Bécsben, a gazdasági újságírók fórumán – számolt be a wirtschaftsblatt.at. A személyszállítás jól teljesít, a teherforgalom átalakítása pedig folytatódik. Kern kitért arra, hogy elsősorban a Rail Cargo Austriánál (RCA) lenne szükség nagyobb pénzügyi fegyelemre, és a nem nyereséges területeket, így akár az intermodális közlekedést teljesen fel kell adni. Létszámleépítésekre szintén számítani lehet, de az ÖBB-vezér pontos számot még nem nevezett meg.

A Standard azt közli, hogy 140, az ÖBB kezelésébe tartozó iparvágány forgalmát a közeljövőben felülvizsgálja. Az RCA-hálózatát képező vágányokat évekkel ezelőtt létesítették, ezek 600 ipari üzemet kötöttek össze a vasúti fővonallal. (Az alacsony forgalmú iparvágányokat várhatóan felszámolják.) A személyi állomány akár száz fővel is csökkenhet.

Jegyáremelést a jelenlegi helyzetben nem lehet végrehajtani, ez az utasokra komoly terheket hárítana – véli Kern. „Az árszínvonallal jelenleg meg vagyunk elégedve, ennek ellenére az új konkurencia, a többségében magánkézben lévő Westbahn révén a személyforgalomban további növekedésre lehet számítani.”

Kapcsolódó hírek