Életre kelnek az aluljárók Londonban

Bánhidi Emese   ·   2014.05.02. 13:45
aluljaro1cim

A mocskot hiába fényezed, úgyis mocsok marad, és ez igaz mindenhol a világon. A büdös aluljárókat csak ki kell takarítani és festeni, máris eltűnnek a gyanús alakok, és megjelennek a csekély, ámde annál nagyobb hasznot remélő vállalkozók.

Az aluljárók Londonban is lepukkannak, mint bárhol a világon. A különbség csak az, hogy a brit fővárosban törődnek is velük. A hetvenes években épült alagútrendszer már nosztalgiázásra sem alkalmas. De a dolgok változnak.

Az úgynevezett átváltoztató művészek járják a várost és mázolnak. A projektet a londoni tömegközlekedési vállalat finanszírozza, de elmondásuk szerint az aprópénzt költik rá. Abban reménykednek, és az első jelek szerint be is jön nekik, hogy a kereskedők felismerik a megújulás mögötti lehetőséget. Ugyanis azonnal több tíz trafikos, ajándéktárgyakat és csecsebecséket árusító kiskereskedő vette fel a telefont, hogy ezekben az aluljárókban akar boltot nyitni. Az ár meglehetősen csábító: 500 és 2000 font közötti összegért lehet bérelni egy boltot.

Az angolok merészek. A színek és formák, amiket használnak, nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de hasznosak is. A zöld csík például a gyengén látókat segíti, amire szükség is van, hiszen ez a kijárat vezet a Moorfields szemklinikához. A szembetűnő narancssárga falakról nem is beszélve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek