Elfogadták a Nicaragua-csatorna tervét

MTI   ·   2012.07.04. 08:31

A nicaraguai Nemzetgyűlés (kedden elfogadta a Karib-tengert és a Csendes-óceánt összekötő, az ország területén áthaladó csatorna tervét. A gigantikus létesítményt tíz év alatt építenék meg, és 30 milliárd dollárba kerül majd. A törvényt „történelmi” jelzővel illeti a közép-amerikai ország vezetése, és azt reméli e nagyszabású beruházástól, hogy hozzájárul majd a mérhetetlen szegénység leküzdéséhez.

A vállalkozás vegyes finanszírozású lesz, vagyis állami és magánpénzeket egyaránt befektetnek. Az Egyesült Államok részesedése 51 százalékos lesz, a fennmaradó 49 százalékon országok, nemzetközi szervezetek, természetes vagy jogi személyek osztozhatnak. A projekt iránt eddig Brazília, Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország és Venezuela mutatott érdeklődést.

René Núnez, a parlament elnöke emlékeztetett, hogy Nicaraguában már 1833 óta fontolgatták egy ilyen csatorna építését. A terv a XX. század elején ismét felmerült, de végül amerikai geopolitikai megfontolásokból a néhány száz kilométerre délebbre fekvő Panama javára döntöttek.

Daniel Ortega elnök baloldali kormánya nemrég nyújtotta be a törvénytervezetet, amelynek értelmében a több mint 200 kilométer hosszú csatorna felépítéséhez hat lehetséges vonalat vázoltak fel. Ezek egyike egybeeshet a Costa Ricával határt alkotó San Juan folyóval.

Kapcsolódó hírek