Elhunyt Buzády György, a Repülőszövetség alelnöke

iho/repülés   ·   2013.01.18. 16:30
cim

1951-ben kezdett el vitorlázórepülni, 14 évesen 1951. március 15-én A-vizsgázott, és az ezüstkoszorúig jutott, közben ejtőernyőzött is 39 ugrásig. Egy balszerencsés ugrás következtében szemüveges lett, az akkori repülőorvosi előírások miatt abba kellett hagynia a repülést, visszatért a gyerekkori szenvedélyhez, a modellezéshez. Tizen-egynéhány évig a magyar válogatottal több Európa- és világbajnokságon is részt vett, ott mindig az első tízben végzett.

A 70-es évek közepén megjelent Magyarországon a sárkányrepülés, Buzády György ebben a sportágban folytatta a repülőéletét. A budapesti Műegyetemen alakuló sárkányrepülőkkel, Ordódy Mártonnal és Kis Ferenccel együtt a sportág hazai elterjesztésében, megalapozásában kulcsszerepe volt neki is. Ők érték el, hogy 1981-ben hivatalosan is elfogadták Magyarországon a sárkányozást, mint új repülési formát, és kialakították a távrepülések feltételeit. Szülővárosa, Pécs közelében ő találta meg és fogadtatta el a sárkányrepülés új starthelyeit és terepeit, köztük Szársomlyót, ahol sok magyar bajnokságot sikerült az ő vezetésével megrendezni.

Több Eb-n és vb-n volt a magyar csapat kapitánya. Közben ugyancsak támogatta az új könnyűrepülő sportágak, a motoros sárkányrepülés és a siklóernyőzés, majd a hátimotorozás bevezetését Magyarországon. Egyre fontosabb volt sportdiplomáciai, sportvezetői tevékenysége, sokáig a sárkányrepülő-szakbizottság vezetője volt, majd az összevont szakági bizottság tagja lett.

1981-től a repülőszövetség elnökségében is dolgozott, majd megválasztották a szövetség alelnökének.

Buzády György 76 évesen, súlyos betegsége következtében hunyt el. Temetése 2013. január 22-én, kedden 14 óra 30 perckor kezdődik a pécsi központi temetőben.

Kapcsolódó hírek