Elijesztik a BKK gyorshajóiról a turistákat

iho/hajózás   ·   2012.05.23. 12:51

Az óbudai megállók teljesen kimaradnak a július 1-jétől induló fővárosi gyorshajójárat vonalából. Budán csak a Batthyány téren kötnek ki a hajók, a többi hét megálló Pesten lesz – írja az Index a megállókat tervező Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. információi alapján.

Újpesten, az Áprád hídnál és a Rákóczi hídnál új kikötőket építenek, míg a Meder utcánál, a Jászai Mari téren, a Batthyány téren, a Petőfi téren és a Boráros téren meglévő hajóállomásokat újítanak fel.

Végponttól végpontig, azaz Újpesttől a Millenáris városközpontig a gyorshajó menetideje versenyezni tud a szárazföldi tömegközlekedéssel. Számos viszonylaton, például a Batthyány térről, ahonnan a pesti célpontok csak időigényes átszállások útján érhetők el, új alternatívát kínálhat a hajó.

A klasszikus budai hajóállomások közül Római fürdő, Csillaghegy és Pünkösdfürdő, Pesten pedig a Dráva utca marad ki a július 1-jén induló hajószolgáltatás menetrendjéből. Ugyanígy kimarad a Margitsziget és a Hajógyári-sziget is a megállók közül.

Jól látható a BKK menetrend-szerkesztési elve: igyekeznek megakadályozni azt, hogy a hajójáratok a turisták miatt váljanak zsúfolttá, kényelmetlenné téve a mindennapi ingázást. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy míg az egyhavi Budapest-bérlettel ingyenesen igénybe lehet majd venni a hajókat, addig az egy útra szóló tarifa a vonaljegynél jóval drágább, ezer forint lesz.

Kapcsolódó hírek