Elindult a BKK metrópótló hajója

Vörös Attila   ·   2016.12.04. 13:45
603__IMG_6991

Hogy mennyi értelme van ideges, felgyorsult világunkban egy dunai metrópótló átkelőhajónak a Kossuth és a Batthyány tér között?

Szombat délelőtt egy érdekes vonatra volt kilátás, ki is mentem fotózni. Vártam, vártam, de nem jött. Cserébe a jeges, süvítő szélben jól átfagytam, mire végülis kiderült, hogy jól sötétbe kési magát. Hát ez nem nyert, hazajöttem, és a kimerítő várakozást egy kis ebéd utáni szundival pihentem ki. Feleségemet megkértem, hogy azért háromkor ébresszen föl, hiszen az iho levelezőlistáján megígértem, hogy elmegyek tudósítani a D2-es átkelőjárat indulásáról. Fél négy körül kicsit félkómásan nyeregbe is pattantam, hogy kényelmesen, időben odaérjek a Kossuth téri hajóállomásra. Mikor odaértem, még volt pár perc 4-ig, viszont néhány turistán kívül nem láttam semmi mozgást, se egy hajót, vagy legalább egy kis pogácsaillatot, ami a sajtótájékoztatók adekvát indikátora. Gondoltam, akkor ideje elolvasni végre alaposabban a meghívót.

A sajtóesemény természetesen a Duna túlpartján, a Batthyányin volt. Oké, van még 4 percem átérni, már csak az volt hátra, hogy kitaláljam, hogy a távolságok és a forgalmi bonyodalmak alapján a Margit- vagy a Lánchidat válasszam-e. Milyen jó lett volna egy hajójárat itt a két part között! Oh wait...

A Várhegy hajó hídja. Avagy a Várhegy hajóhídja. Vajon lesz még nyelvi lelemény a szövegben? A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila felvételeiből!

És akkor innentől lássuk a BKK közleményét a metrópótló hajókkal kapcsolatban: Budapest Főváros Önkormányzata ünnepélyesen, a sajtó képviselői előtt mutatta be az új, D2-es hajójáratot, amely az M2-es metró pótlása idején közlekedik a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között. A fővárosban utazók mindennap reggeltől kora estig használhatják a forgalomba állított dunai átkelőhajót. A Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő két hajó a BKK normál díjszabása szerint vehető igénybe, azaz semmilyen pluszköltséggel nem jár, ugyanakkor rengeteg pluszt ad az utazás élményéhez – mondta el az ünnepélyes átadáson Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, hozzátéve: az adventi időszakban egy fényfüzér is díszíti az átkelőhajót.

Csodaszép a kilátás a D2-esről!

A hajójárat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelésére, a BKV Zrt. üzemeltetésében indult útjára 2016. december 3-án, szombaton délután és várhatóan jövő tavaszig segíti a fővárosban közlekedők mindennapjait. Szombattól az M2-es metró mindkét irányban megállás nélkül halad át a Kossuth Lajos tér állomáson a MTESZ-székház bontási munkái miatt. Ebben az időszakban a BKK a D2-es hajójárattal is segíti az utasok közlekedését a pótlóbuszok mellett.

A hajós „jobbkézszabály” alapján a D2-es útjába gyakran kerül megvárandó, elkerülendő másik hajó

A BKK a Kossuth tér elérésére a következő lehetőségeket javasolja:

  • a III. kerület felől érkezők a Batthyány téren keresztül a D2-es átkelőhajóval juthatnak el a Kossuth Lajos térre
  • vagy a 9-es busszal az Arany János utcáig utazhatnak, majd onnan rövid gyaloglással
  • vagy az M2A állomáspótlóra átszállva.

Alternatív utazási lehetőséget nyújt a 4-es vagy a 6-os villamos a Margit hídon át a Jászai Mari térig, majd onnan a 2-es villamos közvetlenül a Kossuth Lajos térig. A III. kerület északi részéről induló utasok úgy is megközelíthetik a Kossuth teret, hogy a 34-es vagy a 106-os busszal az Árpád híd metróállomásig, majd onnan az M3-as metróval az Arany János utcáig utaznak, ahonnan gyaloglással vagy a pótlóbusszal érhetik el célpontjukat. Hozzáteszik, hogy a BKK folyamatosan figyeli az utasforgalom alakulását és az érintett járatok menetrendjét szükség esetén az év végéig felülvizsgálja.

A fényfüzér alapján – és a többi hajóéra merőleges iránya alapján – távolról is felismerhető a metrópótló járat

Végül döntsenek egy fontos kérdésben!

 

Kipróbálja a metrópótló hajót?
Naná, micsoda hangulat!
Semmi pénzért, a parton is tengeribeteg leszek tőle!
Igen, legalább lesz mire fogni, hogy elkések a munkából...
Matróz vagyok, uncsi...

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek