Elindult az ÖBB térképes vonatkövetője

Arnold Balázs   ·   2013.05.23. 11:00
zugradar-kiskep

Szépen csendben, minden hírverés nélkül elindította térképes vonatkövető rendszerét az osztrák államvasút (ÖBB). Bár nyugati szomszédunk mindig is élen járt a valós idejű menetrendi adatok közzétételében, a Scotty névre keresztelt térképes szolgáltatással nagy adósságot törleszt. A 2011 óta működő, hivatalos magyar vonatkövető mellett régóta működik a nem hivatalos német, cseh és szlovák térkép is, jócskán megelőzve az osztrák testvért.

A cseh és szlovák vonatkövetőnél a jelölő színéből és formájából első ránézésre kiderül a vonat neme, illetve késése. A magyar változat a jelölő színével csak a késést jelöli, első ránézésre nem derül ki a vonatnem. Ennek fordítottja az osztrák Scotty, ahol a színek a vonatnemeket jelölik, az esetleges késés csak az adott vonatra kattintva derül ki.

Országos nézetben csak a távolsági vonatok látszanak

A cseh és szlovák rendszerek csak bizonyos vonatokat jelölnek egymás területén, a Vonatinfó csak a kishatárforgalomban közlekedő vonatokat jelöli az országhatáron kívül. A Scotty azonban a határon túlról nem szolgáltat valós idejű információt, a vonatot ott mutatja, ahol annak menetrend szerint lennie kellene. Tehát könnyen lehet, hogy már Budapesten mutatja a railjetet, holott a valóságban az még csak Tatabányán vesztegel – mondjuk kábellopás miatt.

A helyi vonatok csak akkor jelennek meg, ha ráközelítünk egy területre

A térkép mutatja a pontos időt és azt, hogy éppen hány vonatot mutat. A térképen lehet vonatszámra keresni, illetve vonatnemek szerint szűrni a megjelenő vonatokat. Erre a funkcióra azért is szükség van, mert a regionális és helyi személyvonatok nem is látszanak mindig, csak egy bizonyos nagyítási szint alatt. Egy-egy vonatra kattintva megjelennek a menetrendi adatok (így megtudhatjuk az esetleges késést is), és kijelöltethetjük a vonat útvonalát, vagy akár követhetjük is a vonatot.

Hogyha a Scottyt sikerül valamilyen módon összedolgozni a forgalmi zavarokat megjelenítő térképpel (és jobban láthatóvá válnak a késések), akkor egy remekül használható felületet alkothat az ÖBB. A térkép egyelőre csak számítógépen érhető el, de egyes értesülések szerint már dolgoznak a mobiltelefonos változaton is.

Kapcsolódó hírek