Elképesztő állapotok a sorúti felüljárón

Vörös Attila   ·   2016.03.12. 08:45
87sor__P3043613

Elképesztő állapotok uralkodnak a Budapest-Soroksári út vasútállomás fölött átívelő gyalogos felüljárón. Kosz, szemét, több négyzetméter üvegszilánk, mindenféle szétdobált ruhadarabok, karácsonyi mintás terítő. Persze, mondhatnánk, kit érdekel, az utasok úgyis alatta közlekednek a vágányok között, csak akkor minek építették az egészet? Ráadásul liftekkel együtt, amik pont tizenöt éve nem tettek meg egy métert sem.

„Így vár rátok a dzsumbuj”. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila képeiből

Ha másban nem is, ebben hasonlít a budatétényi megállóhoz a soroksári úti. A lift ott sem üzemel, a sok hasonlóságot mutató felüljárót viszont gondozzák, rendszeresen újrafestik, takarítják. Igaz, a forgalma is sokkal nagyobb, és az agglomerációból érkezők csak a felüljárón tudnak kényelmesen kijutni a megállóból. És persze ott a szomszédban a Campona, amelynek nyilván elemi érdeke, hogy lehetőség szerint gusztusos megállóba érkezzenek meg az utasok, a potenciális vásárlók.

Valaki elhagyta a fél szemüvegét. Inkább nem akarjuk tudni, hogy történt...

Megkérdeztük a MÁV-ot, ki felelős a megállók és a megállókban levő, utasforgalomnak nyílt infrastruktúra takarításáért, a takarítás átvételéért. Azt is megkérdeztük, mikor várható a Soroksári úti megállóban levő elképesztő állapot felszámolása, és hogy a hasonló felépítésű és korú budatétényi megállóban levő felüljáró sokkal szebb állapotát mi magyarázza. A válaszok:

Az állomások, megállóhelyek takarítását a MÁV Zrt. országosan tizenhét alvállalkozó bevonásával végezte ez év elejéig. Tekintettel arra, hogy az új takarítási elvárásokat is tartalmazó tevékenységre kiírt közbeszerzési eljárás tavaly év végén sikeresen lezárult, az új szerződéseket aláírták, a régieket pedig felmondták. A Soroksári úti állomás (felvételi épület, utasforgalmi területek, kivétel a felüljáró) takarítását jelenleg a RIC Zrt. végzi, amelynek szerződése 2016. április 11-ével megszűnik. Ezt követően a közbeszerzési eljárásban nyertes konzorcium veszi át a takarítási tevékenységet és az új szerződés már tartalmazza a felüljáró takarítási feladatait is.


A munkavégzést a MÁV Zrt. és a MÁV Start Zrt. arra kötelezett munkavállalói szúrópróba szerűen folyamatosan, illetve a vállalkozó képviselőjével egyeztetett időpontban, közös bejárás alkalmával ellenőrzik.

A vasúttársaság jelenleg kevés helyen végez gyalogosfelüljáró-takarítást, az új Szolgáltatási keretszerződések azonban már tartalmazzák ezeket a helyszíneket is. A MÁV-csoport célja ugyanis, hogy minél tisztább legyen a környezet, és ezáltal elégedettebbek legyenek az utasok.

A Soroksári út esetében az új keretszerződések valós megoldást jelentenek, amelyeknek köszönhetően a felüljárók takarítására is vonatkozó komplex szolgáltatás rövid időn belül rendezetté teszi ezeket a területeket is.

A Campona bevásárlóközpont jelenlegi üzemeltetőjének a feladatai közé tartozik a felüljáró takarítása, valamint az ott található liftek üzemeltetése is. A MÁV Zrt. a jelenleg érvényes szabályozás alapján kizárólag az utas peronok takarítását végzi.


* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek