Elkészült a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárút

MTI/iho   ·   2017.08.31. 16:44
400px_nyiregy_kerekparut

A Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárút új szakaszát csütörtökön adták át hivatalosan a nyírségi megyeszékhelyen. Teljes megyei kört szeretnének létrehozni: Nyíregyházától kiindulva Tokajon keresztül Tiszabecsig vezetne a bicikliút, amely innen Nyírbátort és Máriapócsot érintve térne vissza a nyírségi nagyvárosba. A kellő méretű és hosszúságú kerékpárút az ide érkező turistáknak is előnyös lenne. A kerékpár ráadásul nemcsak közlekedési, hanem a szabadidős és sporteszköz is egyben, ami jó hatással van az egészségre.

Hivatalosan is átadták a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerkpárút eddig hiányzó, 21,5 kilométer hosszú szakaszát (fotó: MTI/Balázs Attila)

A következő évben soha nem látott kerékpáros fejlesztések fognak megvalósulni Magyarországon, huszonhét szakasz tervezése van folyamatban. Azt szeretnék, ha megépülne a Budapestet a Balatonnal, Rajkát a Duna mentén a fővárossal összekötő kerékpárút, de hamarosan elkészülhet a Tisza-tó körüli út befejező szakasza, Poroszló és Tiszafüred között a kerékpáros híd és bicikliút is. A kormánybiztosság emellett elkezdte a kerékpáros vándortáborok szervezését, az elképzelések szerint az egyik célterület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz.

A Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút megépítése a kormány és a város között 2014-ben létrejött Modern városok programja megállapodás első pontjaként szerepelt. A helyi kerékpáros fejlesztésekkel sikerült több városrészt bekapcsolni a több mint ötven kilométer hosszú városi hálózatba, ez bővült ki most a Tokajig tartó kerékpárúttal.

A most megépült szakasszal együtt harminc kilométer egybefüggő kerékpárút használható Nyíregyháza és Tokaj között. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, belföldi forrásokból megépült kerékpárút Rakamazt, Tiszanagyfalut, Nyírteleket és Nyíregyházát érinti és a 38-as főút mellett vezet Tokajba. A fejlesztéskor több szakaszon felújították a kerékpározásra alkalmas hidakat, védőkorlátokat építettek és biztosították a vasúti átjárókban a kerékpáros átvezetéseket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek