Elkészült Mátranovákon az első forgóváz egy Coradia iLinthez

iho/vasút   ·   2022.07.13. 09:00
00_coradia_ilint

Bővítette magyarországi tevékenységét az Alstom: forgóvázkeretet gyárt hidrogénüzemű személyvonatához mátranováki gyárában, amihez száz új munkatárs felvételét tervezi.

Az első forgóváz nemrég készült el Mátranovákon, ahol több mint 1,3 milliárd forintos beruházás zajlik. A cég új fejlesztéseket és létszámbővítést tervez. A Coradia iLint a világ egyetlen hidrogénüzemű személyvonata, amelyet az Alstom gyárt németországi gyárában, Salzgitterben. A nem villamosított vonalakra tervezett vonatból Németország, Olaszország és Franciaország már rendelt.

A Magyarországon készülő forgóvázkeret a vasúti kocsik egyik legfontosabb része, arra szerelik fel a tengelyeket, a rugókat és a fékeket. Minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. A nógrádi üzemben gyártott termékek minősége kiemelkedő, a „Made in Mátranovák” megjelölés a megbízhatóság és a magas szakmai színvonal védjegyévé vált.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. magyarországi vezérigazgatója azt mondta, nagy jövőt jósolnak mind Magyarországon, mind Európában a hidrogénmeghajtás alkalmazásának a vasúti közlekedésben, ezért is terveznek folyamatos fejlesztéseket, és ahhoz kapcsolódóan létszámbővítést idén és a következő években.

Az Alstom több mint húsz éve van jelen Magyarországon, az ország egyik legnagyobb metrószerelvény-beszállítója. A cég 2021 januárjában vette meg a forgóvázgyártásra szakosodott mátranováki gyárat, amely 660 alkalmazottal Nógrád megye egyik legnagyobb foglalkoztatója. A gyár az 1970-es évek elején épült, és 1982 óta gyárt forgóvázkeretet.

Az Alstom hetven országban van jelen, és több mint 70 ezer munkavállalót foglalkoztat. Miután a Bombardier Transportation 2021. január 29-én csatlakozott az Alstomhoz, a kibővült csoport összesített árbevétele 14 milliárd eurót tett ki a 2021. március 31-ével lezárult tizenkét hónapban.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Alstom Transport Hungary Zrt. a 2020. április 1. és 2021. március 31. közötti üzleti évben 532 millió forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző időszak 640 millió forintjával szemben. A 2021. március 31-ével zárult üzleti évben 62 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredménye a bázisidőszak 54 millió forint veszteségével szemben. A cég közlése szerint a 2022. március végén zárult következő üzleti év értékesítésének árbevétele 410,7 millió forint lett. A Borbardier Transportation Hungary Kft. értékesítésének árbevétele 2021-ben megközelítette a 36 millió eurót – közölte az Alstom. 2020-ban a nyilvános cégadatok szerint az értékesítési árbevétel még 30 millió euró, az adózott eredmény 967 ezer euró volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.