Elkezdődött Kapostüskevár felújítása

Erdős Kornél   ·   2011.12.28. 08:18
00

Az épületet üzemeltető Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesület és a Magyar Államvasutak közös projektjének köszönhetően az utasok komfortosabb körülmények között várhatnak a vonatra. A megállóhely épületét 1983-ban építették, azóta sajnos egyszer sem kapott komolyabb felújítást, ráadásul 2009-ben megszűnt a jegykiadás is. A vasúttal kötött megállapodás után az egyesület tovább maradhatott az épületben. Az utazni vágyók számára a legnagyobb gondot a fedett utasperon állapota okozta. A régi járólapok elkoptak, felfagytak. A hiányzó lapok helyén lévő gödrökkel együtt botlás- és csúszásveszélyes lett az egész terület. A váróterem is hasonló állapotban volt: a nyílászárók igencsak elhasználódtak az évek folyamán, a festés nagyon megkopott, a tető pedig folyamatosan beázott.

A Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesület az elmúlt évek során megpróbálta gondját viselni a megállóhely környékének. Az épületben található múzeum üzemeltetése mellett fűnyírással, parlagfű-mentesítéssel, virágosítással járultunk hozzá az utasok jobb közérzetéhez. 2011 nyarán a MÁV illetékeseivel együttműködve elindították az épület felújításának projektjét. Első lépéseként még a tél beállta előtt elkészült a fedett utasperon új burkolata, valamint az akadálymentes lejárat a peronhoz. Emellett az egyesület tagjai újrafestették a nyílászárókat és a hozzájuk tartozó rácsokat, valamint a váróterem falait is lefestették. Kaposvár városa is segítséget nyújtott a projekt megvalósításához: az építőipari iskola tanulói az épület külső falait meszelték ki.

Az épület vágányok felőli homlokzata a felújítás előtt 2011. júniusában<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg<br>(a képek a Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesület tagjainak munkái)

A munkálatok tavasszal folytatódnak a tető kijavításával, illetve a festés befejezésével. A felújított épület hivatalos átadása 2012 tavaszára várható, de örömmel tölt el bennünket, hogy a számunkra és az utazóközönség számára a legnagyobb problémát jelentő botlásveszélyes peron felújítása már elkészült a tél beállta előtt.

Kapcsolódó hírek