Elmaradt az egyeztetés a bércsökkentés előtt

MTI   ·   2012.10.08. 17:29

A GH üzemi tanácsának hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy jogerős bírósági ítélet született a múlt héten arról, hogy a cégvezetésnek az üzemi tanáccsal meg kell osztania az üzleti adatokat és információkat. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság másodfokon is elmarasztalta a Malév Ground Handling Zrt. vezetőségét, amiért elmulasztotta az üzemi tanács megfelelő tájékoztatását.

A Munka törvénykönyve előírja, hogy a dolgozók nagyobb csoportjának munkaviszonyát, kereseteit érintő kérdésben a menedzsmentnek tájékoztatnia kell az üzemi tanácsot és megfelelő egyeztetéseket kell folytatnia ezekről - írja közleményében a Malév GH üzemi tanácsa. A munkavállalói érdekképviselet közölte: a jelenlegi, személyenként 30-50 ezer forintos bércsökkentési munkáltatói tervekről nem kaptak tájékoztatást, a konzultáció elmaradt. Az üzemi tanács elfogadhatatlannak tartja, hogy egy állami tulajdonú vállalatnál semmibe vegyék az egyeztetési kötelezettséget. A törvénysértés mellett nagyfokú szociális érzéketlenségről árulkodik a menedzsment hozzáállása - írja közleményében a Malév GH üzemi tanácsa.

A múlt hét pénteken a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) közölte, hogy pattanásig feszült a helyzet a ferihegyi földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling Zrt.-nél a tervezett bércsökkentés miatt, a dolgozók nem tudnak elviselni egy újabb 30-40 ezer forintos fizetéscsökkentést. Limburger Lóránt, a cég vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, hogy a társaság a túlélésért küzd, így elkerülhetetlen az összes alkalmazott bérének csökkentése, és a helyzetet a munkavállalók többsége megérti.


Kapcsolódó hírek