Előrehozott pályamunkák Ferihegyen

iho   ·   2020.03.26. 15:00
cim

(fotók: Budapest Airport)

A Budapest Airport úgy döntött, hogy a futópályák, gurulóutak, valamint a műszaki előtér szükséges éves tervezett karbantartási munkálatait a koronavírus-járvány miatt jelentősen lecsökkent forgalmi időszakban végzi el - írta bulletinjében a Budapest Airport. A repülőtér a feladatokat már meg is kezdte: az I-es futópályán hétfő reggel a karbantartási munkák a tervezetteknek megfelelően már el is elindultak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér két pályával üzemel, írja a továbbiakban a reptérkezelő. Felújítás vagy karbantartás idején az érintett pályát teljesen le kell zárni, ezért ilyenkor átmenetileg megnövekszik a forgalom a másik, üzemben lévő pálya tengelyében fekvő településrészek felett.

Az I-es futópályán hétfő reggel el is kezdődtek a karbantartási munkák, amelyek várhatóan az előzetes terveknek megfelelően április 3-án befejeződnek. A II-es futópályán is bizonyos felújítási munkálatok szervezése nagy erőkkel folyamatban van, azonban a koronavírus helyzetre tekintettel, a repülőtér üzemeltetője nem csak saját munkatársai, de a bevont vállalkozások munkatársai iránt is felelősséggel tartozik. Mivel az egészségünk megőrzése mindennél fontosabb, így a II-es futópályán a munkálatok megkezdéséről a Budapest Airport későbbi időpontban dönt.

Az előzetes elképzelések szerint az 1-esen betonfelület karbantartás, a betonlapok közti dilatációk cseréje és egyéb karbantartás zajlik, a hosszabb kettesen terveztek ennél komolyabb munkákat: korszerűsítik a futópályatengely menti fénytechnikai rendszert, amelynek köszönhetően csökkenhet a repülőtér energiafogyasztása. A gurulóút és a futópálya csatlakozásának közelében kialakított, a repülőgépek közvetlenül a felszállás előtti várakozására kijelölt pontot a fejlesztések keretében közelebb hozzák a futópályához. A korábbi közlemény szerint pályánként két-két hét kell a munkálatokhoz.

A járványhoz kapcsolódik még két hír: mivel az ablakszigetelés-ablakcsere programhoz személyes konzultáció szükséges, ezt viszont most mellőzni kell, a Budapest Airport úgy döntött, hogy a programot az előzetes tervekhez képest néhány hónappal később kezdi el. A beruházás elhalasztásáról a repülőtér üzemeltetője előzetesen tájékoztatta az érintett települések önkormányzatait.

A napokban a terminálon kikerültek azok a padlómatricák és tájékoztató szövegek, amelyek felhívják az utasok figyelmét arra, hogy sorban állás közben tartsanak egymás közt kétméteres távolságot. A B utasmóló útlevélkezelő kapui előtt a kordonok elhelyezése is megváltozott: csak minden második sor van nyitva, ezáltal is biztosítva a várakozó utasok közötti szükséges távolság betartását. Az egy-egy járatról nagyobb létszámban érkező utasok sorainak hatékonyabb kezelésében terminál üzemeltetési munkatársak is segítenek, emellett a Budapest Airport hangosbemondón keresztül is felhívja az utasok figyelmét a biztonságos távolság betartására.

A reptérkezelő arra hívja fel az utazók figyelmét, hogy mivel az országba történő belépés előtt részletes kikérdezés zajlik, az útlevél-ellenőrzés a korábbinál több időt vesz igénybe. Az automata útlevél-ellenőrző kapukat lezárták: a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden érkező utas okmányát ellenőrzi. „Megkérjük kedves utasainkat, hogy a saját és egymás egészségének megóvása érdekében egymástól két méter távolságra várakozzanak” – írja a Budapest Airport.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek