Elrettentő orosz erő a világtengereken

MTI/iho   ·   2023.01.04. 15:00
Admiral_Gorshkov_frigate_03

Hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszútávú hajózásra indult az Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt. 

Az ünnepélyes eseményen videókonferencia formájában részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki köszönetet mondott az orosz hadiipari komplexum szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. A fegyvert az elnök a világon egyedülállónak nevezte. Hozzátette, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy a hosszú út során a fregatt gyakorolni fogja a Cirkon szárnyasrakéták használatát. Rámutatott, hogy ez a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, a sebessége kilenc Mach feletti, a hatótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Mint mondta, a hajó a Cirkonokkal tengeri és a szárazföldi ellenfélre egyaránt képes célzott és erőteljes csapást mérni.

Az orosz elnök 2019. február 20-án a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házához) intézett beszédében tett bejelentést hiperszonikus fegyverek kifejlesztéséről. A Cirkonok tesztelését tavaly június 1-jén fejezték be, Putyin pedig december 21-én közölte, hogy az év elején hadrendbe fogják állítani a hiperszonikus manőverező repülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskovot.

Ez az Admiral Gorskov nem tévesztendő össze az ugyanezen nevű, Kijev osztályú repülőgép-hordozóval. Utóbbit 2004-ben törölték az orosz flotta állományából, miután eladták Indiának, ahol INS Vikramaditya néven szolgál. Az Admiral Gorskov osztályú fregattok közül az elsőt (a rend kedvéért: az Admiral Gorskovot...) félkész állapotban még 2010-ben bocsájtották vízre – a fregatott végül 2018 nyarán állították hadrendbe. Az orosz haditengerészet eddig tíz ilyen hadihajót rendelt a szentpétervári Szevernaja Verf hajógyártól, ezek közül a második is aktív: ez az Admiral Kaszatanov. A háborús sors fura fintora, hogy a cirkálórakétákkal felszerelt egységeket az ukrajnai Zorja-Masprojekt gázturbináival látták el – a két elkészült fregatthoz még a 2014-es krími válság előtt leszállították a hajtóműveket, akkor azonban az ukránok megtagadták a további szállításokat, ezért a még a tervekben szereplő, Admiral Gorskov osztályú fregattokhoz már az orosz ODK-Szaturn HPO építi a gázturbinákat.
    

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek