Elsüllyedt az Achim a gieslingi zsilipben

iho/hajózás   ·   2023.03.13. 08:50
achim_hajóregiszter.hu

A vasérccel megrakott áruszállító motoroshajó viharos gyorsasággal merült el, a kapitány és a kormányos megmenekült.

Azt, hogy a hajótörés – a szó szoros értelmében erről van szó, az Achim hajóteste ugyanis középtájon hasadt meg – milyen okokra vezethető vissza, egyelőre homály fedi, a még péntek délután történt eset körülményeit a hatóságok vizsgálják.

Egyelőre annyit tudni, hogy a jelzett napon, 13 óra 25 perckor a paksi Kiszl Hajózási Kft. tulajdonában lévő, német megbízásból vasércet fuvarozó Achim néhány perc leforgása alatt süllyedt el a Regensburghoz közeli Wörth an der Donau területéhez tartozó, a 2354,285 folyamkilométerben található gieslingi zsilipkamrában: a kishíján 85 méter hosszú hajó nem látszik a 11 méter mély medencében. A hajó személyzete, a 61 éves kapitány és a 64 éves kormányos önerejéből jutott partra, majd megfigyelésre kórházba szállították őket. Az első értékelések szerint a hajóból szökik a gázolaj, a vasércrakomány azonban nem jelent veszélyt a környezetre.

A német zászló alatt hajózó Achim Regensburg felől a folyásirányban, azaz Passau felé tartva érkezett, és már teljesen áthajózta a zsilipet, amikor elsüllyedt. Kiemelésére egyelőre várni kell, és nyilván nem lesz olcsó eljárás. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az esetben érintett gieslingi zsilipet ettől a napokban karbantartás miatt három hétre egyébként is lezárták volna.

Az Achim áruszállító motoroshajó 1957-ben épült Németországban. Eredetileg 67 méter hosszú volt, de az 1970-es években átépítették, így a hordképessége 1196 tonnára, főmérete nyolcvanhatszor nyolc méterre nőtt.

(fotó: hajoregiszter.hu)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek